Megint nőtt a fizetésünk, legalábbis "átlagban"...

2013. szeptember 4. - 10:52 | Belföld

Az idei második negyedévben az szlovákiai bruttó átlagfizetés 789-ről 818 euróra emelkedett. Az egész első félévben ezzel a 804 eurós átlagos szintet érte el - tájékoztatott a Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva a TVnoviny hírportál.

Megint nőtt a fizetésünk, legalábbis "átlagban"...

Az átlagfizetés az infláció, azaz áremelkedés beszámításával együtt is nőtt. A második negyedévben ez 1,6%-os évközi, az első félévben pedig 1%-os emelkedést jelent - infláció nélkül 2,9%.

A múltban ugyanakkor már megmutatkozott többször is, hogy az átlagfizetésről szóló mutató a legtöbb dolgozó ember helyzetét kissé szépíti. Azt ugyanis jelentősebben emelik azok az emberek, akik rendkívül magas fizetéssel rendelkeznek. Például egy tavaly nyáron közzétett tanulmány szerint a dolgozók legszélesebb rétege (25%-uk) bruttó (!) 600 és 800 euró között keresett. A második legnagyobb csoport (21%) pedig mindössze 400 és 600 euró között.

Természetesen jelentős az eltérés az egyes régiók között is. A Pozsonyi kerületben például az idei második negyedévben átlagosan bruttó 1036 eurót kerestek, míg a többi kerületben 627 euró (Eperjes megye) és 768 euró (Kassa megye) között mozogtak a bruttó átlagfizetések. A pozsonyi régiót leszámítva tehát az országban gyakorlatilag mindenhol 768 euró alatti a bruttó átlagfizetés.

TVnoviny/para