Levélben dorgálja meg a Smer zsidózó polgármesterét, Korponán viszont lemondatnák

2013. szeptember 5. - 10:15 | Belföld

A Smer-SD levelet ír Radoslav Vazannak, Korpona (Krupina) polgármesterének a Facebookon tett kijelentései miatt.

Levélben dorgálja meg a Smer zsidózó polgármesterét, Korponán viszont lemondatnák

"A Besztercebányai kerületi tanács úgy döntött, levélben figyelmezteti Radoslav Vazant a helytelen kijelentések miatt, amelyeket köztisztviselőként magánjellegű társalgás folyamán sem engedhet meg magának" - közölte Monika Počátková, a Smer-SD szóvivője.

A Smer-SD röviddel azután mérlegelte is a büntetést, miután nyilvánosságra kerültek a polgármester kijelentései.

Radoslav Vazan közölte, tudomásul veszi a pártja által kirótt büntetést. Megismételte viszont, hogy továbbra sem tartja antiszemitának a kijelentését. "Amennyiben ez negatívan érintett valakit, attól bocsánatot kérek" - jegyezte meg.

Mint ismeretes, Radoslav Vazan egy František Kriegelről szóló cikket kommentált meglehetősen negatív felhanggal a Facebookon.

Az említett cikkben arról írtak, hogy František Kriegel volt az egyetlen tagja a csehszlovák delegációnak, aki nem írta alá 1968-ban az ún. moszkvai protokollt. Az idnes.cz cikke említést tesz Kriegel zsidó származásáról. Azt írják, "a cseh történelem egyik paradoxona, hogy nemzetünk becsületét egy zsidó srác, a stanislawowi Franz Kriegel mentette meg".

"Megint egy hős zsidó, ki más? Ezen a Facebookon mást is lehet dicsőíteni, vagy csak a kiválasztott nemzetet?" - így kommentálta Vazan Juraj Marušiak politológus egy bejegyzését.

A korponai polgármester ezt követően még egy megjegyezést tett, amelyben Izrael mai politikájára utalt. "Nézzék meg a Közel-Keletet, mit tettek körülmetélt barátaink a civilizált országokkal, a civilizáció bölcsőjével."

Vazan kijelentései negatív reakciók sorát indították el, és felháborították a zsidó hitközséget is, amely szerint kétségtelen, hogy antiszemitizmusról van szó.

Korpona mind a tizenkét helyi képviselője aláírt egy nyilatkozatot, mely szerint felháborította őket Vazan kijelentése. A város korábbi polgármestere, Ján Hambacher egyúttal kilátásba helyezte, hogy a legközelebbi plénumon felszólítják, hogy mondjon le. Hambacher szerint egy ilyen határozatot nyolcan támogatnának.

Vazan Hambacher kijelentését úgy kommentálta, hogy a volt polgármester ezzel csak szeretné elterelni a figyelmet az ő idején nyilvánosságra került sokkal súlyosabb problémákról.

SME/para