KDH: A kormány több évre adósítja el az országot

2013. szeptember 8. - 13:04 | Belföld

POZSONY – A kormány büntetlenül és felelőtlenül tovább adósíthatja el az országot- jelentette ki Miloš Moravčík a KDH alelnöke.

KDH: A kormány több évre adósítja el az országot

Mint azt a SITA hírügynökségnek kifejtette, a SMER idén egyáltalán nem foglalkozik az államadósság és a köztartozások csökkentésével, nem is készül erre. Sőt, jövőre éppen növelni készül az államadósságot, mégpedig a GDP 56,9 százalékára – ez pedig újabb kritikus határ átlépését jelenti – fejtette ki a politikus.

Az államadósság és a köztartozások további növelése a józan észnek mond ellent, és semmiképp sem védi meg Szlovákiát a csődtől – taglalta a KDH alelnöke. „Az, hogy egyáltalán nem foglalkoznak az EUROSAT időszakos jelentéseivel, csak abban az esetben lehetne magyarázható, ha ideiglenes, átmeneti kilengésekről lenne szó, s ha ezek után a kilengések után az államadósság csökkenne. Csakhogy épp az ellenezője történik. A SMER kormánya viszont tudatosan él vissza az adósságfék-törvény hiányosságaival és tudatosan további adósságot halmoz az állampolgárok nyakába. Ez ugyanolyan felelőtlenség, mint egész évben ignorálni a munkanélküliség növekedését, és aztán az EUROSAT tavaszi jelentéséig nem tenni ez ellen semmit – mondta Miloš Moravčík.

Ugyanakkor az államadósság és a köztartozások növelése már most is súlyosan veszélyezteti a lakosság életszínvonalát. Minél nagyobb az adósság, annál többet fizet az állam a bankoknak és annál kevesebbet ad vissza az embereknek. Ha például idén az állam nem kényszerülne az eladósodottsága miatt kamatokat és illetékeket fizetni a bankoknak, akkor megtehetné, hogy minden egyes dolgozó embernek 581 eurós adót írhatna jóvá. Ez jövőre 653 euró lehetne – fejtette ki a KDH alelnöke.

A kamatok és az illetékek viszont már csillagászati összeggel terhelik az eladósodott államot, ez az összeg idén 1,3 milliárd euró, jövőre pedig 1,4 milliárd euró lesz.

Ez a pénz viszont a szociálisan rászoruló embereken segíthetne, a nyugdíjasokon, a diákokon. Épp ezért a KDH alelnöke a köztartozások azonnali csökkentésére, az államadósság megfékezésére szólítja fel a kormányt. Mint az alelnök fogalmazott, ezek a magas összegek feleslegesen tűnnek el a bankokban – az adósság miatt, pedig hasznosabb dolgokra kéne fordítani. Az államnak saját magán kell kezdenie a komolyabb spórolást, az indokolatlan közkiadásokat lefaragni, az állami pazarlást visszaszorítani. Arra is vigyáznia kell, hogy a közvagyont ne lopják szét – véli a KDH alelnöke.

SITA, - para

Címkék: államadósság, KDH