Az Alkotmánybíróságot az időhúzó bíróságok nyugtalanítják

2013. szeptember 9. - 19:58 | Belföld

Az Alkotmánybíróságot nyugtalanítja, hogy drámaian megnőtt a bírósági időhúzásra és a független bírósági eljárásra tett panaszok száma.

Az Alkotmánybíróságot az időhúzó bíróságok nyugtalanítják

Erről Iveta Macejková, az Alkotmánybíróság elnöke beszélt. Az Alkotmánybíróság az első félévben kapott 16 ezer esetből 5702 alkalommal panasz kapcsán határozott: 430 esetben időhúzásról, 5272 a független bírósági eljárás jogának megsértéséről volt szó, mely egyébként alkotmányos alapjog.

„Az esetek emelkedő száma, melyben a panasztévők az időhúzás miatt tesznek bejelentést, arra mutat, hogy a szlovák igazságszolgáltatás kulcsproblémája a bírósági időhúzás. Nyugtalanító az ismételt megsértése ezen szabálynak, amikor is az adott ügyben az Alkotmánybíróság egyszer már megállapította a jogsértés tényét.“ – hangsúlyozta az Alkotmánybíróság elnöke.

Megnevezett 11 általános bíróságot is, akik ismételten sértik meg az időhúzás-mentes eljárás jogát. A negatív rekorder a Zsolnai Járásbíróság, melynek három ilyen ügye van – közülük egy még 1992-ben kezdődött. A Galántai Járásbíróság sem tartozik a követendő példák közé – ők 21 éve döntenek egy ügyben.

- sita/para -