Čaplovič: Hiába is sztrájkolnátok...

2013. szeptember 9. - 13:42 | Belföld

„Nem fogok nyomás alatt javaslatokat tenni és nem reagálok a nyomásgyakorlásra.” – jelentette ki Dušan Čaplovič.

Čaplovič: Hiába is sztrájkolnátok...

A SMER oktatásügyi minisztere az ominózus kijelentést az RTVS „Öt perc múlva 12” című adásában tette arra a kérdésre válaszolva, hogy mit lépne egy esetleges pedagógus-sztrájk esetén.

„Ez a saját belső döntésem, hogy kiharcoljak és elérjek bizonyos változásokat az oktatásügyben.” – jegyezte meg.

Dušan Čaplovič nyilvános ígéretet tett arra, hogy a tanár-bérek a választási ciklus végére, 2016-ra elérik a nemzetgazdasági átlagbér 1,2%-át. A szakszervezetek azonban további 200 millió eurónyi oktatásügyi növekmény garantálását is követelik. A miniszter nem adott arra választ, hogy nyoma a követelésnek az általa kidolgoztatott „Az oktatásügyről szóló jelentés”-ben

„Nem beszéljenek ezekről a számokról. Az 1,2-nyi nemzetgazdasági átlagbér tartható 2016-ra, ezek reális dolgok.“ – mondta Čaplovič.

Beszélgetőtársa, Martin Fronc (KDH) korábbi oktatásügyi miniszter szerint a kötelezettségek le kellene bontani a következő évekre – szerinte az megfoghatóbb lenne egy általános, 2016-ra szóló ígéretnél.

„a tény az, hogy a tanár ma a főiskolát végzettek bérének 44%-át keresi. Ha a cél a 75% elérése lenne, úgy a béremelésnek 50%-nak kellene lennie. Ezt a miniszter úr is tudja.“ – mondta Fronc.

Fronc ellenzéki politikusként sem szólítja sztrájkba a tanárokat.

„A sztrájk, ha keveset is, de valamit adott.” – mondta.

- sme.sk/para -