Valószínűleg nem büntetik meg Hlinát Martvoň bántalmazása miatt

2013. szeptember 11. - 17:38 | Belföld

A mandátumvizsgáló-és mentelmi bizottság nagy valószínűséggel nem bünteti meg Alojz Hlinát Anton Matrvoň bántalmazása miatt.

Valószínűleg nem büntetik meg Hlinát Martvoň bántalmazása miatt

A bizottság eredmény nélkül zárta mai ülését.

„Felmerültek bizonyos jogi kérdések a történtekkel kapcsolatban. Érdekes lesz, ha Martvoň képviselő úr büntetőfeljelentést tesz, ami hatással lesz a bizottság döntésére“ – mondta Miroslav Číž (Smer),a bizottság elnöke.

Martvoň Hlina támadása után kijelentette, hogy feljelentést tesz képviselőtársa ellen. Arra a kérdésre, hogy Hlinát megbünteti-e a bizottság, Číž azt válaszolta, hogy erre a kérdésre nagyon nehéz egyértelmű választ adni.

„A tény az, hogy az alkotmány nem írja elő, mit kell tenni akkor, ha fizikai támadás történik a parlamentben, ilyenkor más jogi eszközökhöz kell nyúlni“ – mondta a politikus, aki azt is elárulta, hogy a bizottság mérlegeli azt is, hogy Hlinát azért büntessék meg, mert megszegte a képviselői esküjét, melyben megesküszik a képviselő arra, hogy betartja a törvényeket.

A verekedő képviselőt meghívták a bizottsági ülésre, hogy személyesen beszéljen az egész incidensről, ő azonban feltételül szabta azt, hogy nyilvános legyen a bizottsági meghallgatás, ami azonban a tárgyalási rend szerint nem lehetséges.

A bizottság a verekedés után nem sokkal elfogadott egy határozatot, amelyben elítélte az effajta cselekedetet, és kilátásba helyezte a tárgyalási rend módosítását, amellyel hatékonyan büntethetnék a fizikai és szóbeli támadásokat

Hlina múlt hét szerdán a bírósági végrehajtókról szóló törvény módosításának megvitatásakor támadt rá a Smer képviselőjére, miközben az tényszerű észrevételeit közölte. Martvoň provokálta Hlinát azzal, hogy a független képviselő kritizálja a végrehajtókat, akik hatékonyabbá tennék működésüket, miközben ő maga abból gazdagodott meg, hogy fiatalkorúaknak árult alkoholt. Hlina ezt megelőzően többször is szerencsétlennek nevezte Martvoňt, és azzal vádolta, hogy az ő jogi karon lévő számítógépéről több rágalmazó e-mailt is küldtek egy hivatalnoknőnek, aki a tisztességtelen játékaikra rámutatott. Martvoň ez ügyben már büntető feljelentést is tett Hlina ellen.

sme/para