FOCUS: Fico és Kiska között dőlne el a verseny az elnökválasztás második fordulójában

2013. szeptember 12. - 12:09 | Belföld

Ha most hétvégén tartanák a köztársaságielnök-választástválasztást, a legtöbb szavazatot Robert Fico kapná, Andrej Kiska követné őt a sorban – derült ki a Focus közvélemény-kutatásából.

FOCUS: Fico és Kiska között dőlne el a verseny az elnökválasztás második fordulójában

A felmérés szerint Fico a voksok 38,4 százalékát szerezné meg, Kiska pedig a voksok 20 százalékát.

A népszerűségi listán a harmadik helyen Pavol Hrušovský (KDH) áll 17, 3 százalékal, negyedki Radoslav Procházka (11,7 százalék), utána kövekezik Ján Čarnogurský (8 százalék) és a legkevesebb voksot Peter Osuský kapná (3,8 százalék).

A közvélemény-kutatás résztvevői arra a kérdésre válaszoltak hogy „Az elnökválasztás Szlovákiában 2014-ben rendezik. Képzeljék el azt, hogy az elnökválasztás most hétvégén lesz, s a következő jelöltek mérettetnék meg magukat. Kire adná szavazatát?

Nem menne el választani a szavazásra jogosultak 16,6 százaléka, 21,8 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni. A Focus ügynökség augusztus 27. és szeptember 2. között készítette a felmérést, melbyen 1079 személy vett részt.

Szlovákiában a nép választja meg a köztársasági elnököt, s ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, második fordulót kell rendezni, ahol már csak a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt méretteti meg magát.

sita/para