Fico abszurdnak nevezte a leváltását célzó ellenzéki javaslatot

2013. szeptember 13. - 15:38 | Belföld

Robert Fico teljesen abszurd javaslatnak nevezte az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt, melyet a Szlovák Gázművek körüli botrány motivált.

Fico abszurdnak nevezte a leváltását célzó ellenzéki javaslatot

"Teljes mértékben abszurd ez a javaslat, ilyenre csakis a szlovák ellenzék képes" – mondta a kormányfő.

Fico úgy véli, hogy az ellenzék azért döntött a bizalmatlansági indítvány benyújtása mellett, mert a kormány meg akarja védeni a háztartásokat a gázáremeléstől. Ezzel magyarázta azt, hogy miért legyen teljesen állami tulajdonban a Szlovák Gázművek (SPP). „Kormányom nem engedi meg, hogy magasabb legyen a gáz ára“ – ismételte magát Fico.

Fico szerint nem lényeges az, amit az ellenzék állít, hogy a Szlovák Gázművek megvásárlásával kapcsolatos egyik háttéranyag a J&T Investment Advisors társaság egyik számítógépén íródott. A céget most már EP Investment Advisorsnak hívják, mely kapcsolatban áll a cseh Energetikai és Ipari Holdinggal (EPH), tőlük veszi meg az állam a Szlovák Gázműveket. „Valószínűleg a két cég így kommunikált egymással“ – kommentálta Fico a történteket.

Az állam meg akarja vásárolni az EPH-tól a 49 százalékos részesedését, mert azt szeretnék, hogy a Szlovák Gázművek teljesen állami kézbe kerüljön. Az állam 59 millió eurós adóssággal venné át a céget. Fico azt állítja, hogy az állam nem vásárol meg semmit, csak kihasználja az 51 százalékos állami opció adta lehetőségeket. „Semmit nem vettünk meg, nem fizettünk ki semennyi pénzt, csak megszereztük a százszázalékos ellenőrzést az SPP (Szlovák Gázművek) felett“ – mondta Fico. Szerinte két politika áll egymással szemben. „Kormányom politikájának mondanivalója az, hogy védjük az embereket, s az is, hogy az árak stabilak maradjanak, hogy ne legyen újabb áremelés. A másik oldalon a jobboldal áll, akik azt figyelik, mivel foglalkozik az erősebb fél. Nekik mindegy az, hogy az emberek sokat fizetnek“ – jelentette ki a miniszterelnök.

Az ellenzék ma, szeptember 13-án, bizalmatlansági indítványt nyújt be Robert Fico ellen. Az indítványt aláírta az összes ellenzéki képviselő, melyben egy olyan ülés összehívását követelik, ahol a miniszterelnök elleni bizalmatlanságról folytatnának eszmecserét. Pavol Paškának, a parlament elnökének a javaslat benyújtását követő hét napon belül össze kell hívnia ezt az ülést. A beadványt 56 képviselő látta el kézjegyével.

sita/para