Szlovák Gázművek-botrány: Daniel Lipšicnek újabb bizonyítékai vannak

2013. szeptember 13. - 18:43 | Belföld

Daniel Lipšic ma arról beszélt, hogy újabb olyan bizonyítékokat tár majd nyilvánosság elé, melyek azt bizonyítják majd, hogy a Szlovák Gázművek (SPP) megvásárlásával kapcsolatos egyik háttéranyagot a J&T üzleti társaság írta é snem pedig Robert Fico és Tomáš Malatinský gazdasági miniszter.

Szlovák Gázművek-botrány: Daniel Lipšicnek újabb bizonyítékai vannak

„Világossá fog válni mindenki számára az, hogy Robert Fico kormányanyagait oligarchák készítik és, hogya kormányfő eladta az országot az oligarcháknak“ – mondta a az ellenzéki politikus.

Fico nem tartja fontosnak az ellenzék bizonyítékait, mely szerint a J&T Investment Advisor segyik számítógépén írták a Szlovák Gázművek eladásával kapcsolatos háttéranyagot. A miniszterelnök azzal magyarázta a történteket, hogy csupán két cég kommunikált így egymással.

Az állam meg akarja vásárolni az EPH-tól a 49 százalékos részesedését, mert azt szeretnék, hogy a Szlovák Gázművek teljesen állami kézbe kerüljön. Az állam 59 millió eurós adóssággal venné át a céget. Fico azt állítja, hogy az állam nem vásárol meg semmit, csak kihasználja az 51 százalékos állami opció adta lehetőségeket. „Semmit nem vettünk meg, nem fizettünk ki semennyi pénzt, csak megszereztük a százszázalékos ellenőrzést az SPP (Szlovák Gázművek) felett“ – mondta Fico.

Lipšic azt állítja, hogy Fico ezzel a kijelentésével beismerte, hogy a kormány háttéranyagait üzleti csoportok írják és, hogy Fico és a miniszterei csak olyan bábuk, akik olyan javaslatokat tesznek, amiket mások hagytak jóvá.

Lipšic szerint Fico hülyét csinál az emberekből azzal, amikor olyan kijelentéseket tesz, hogy olcsó lesz a gáz. „A gáz árát nem az SPP határozza meg, hanem az ÚRSO (Árregulációs Hivatal). Ezzel a tranzakcióval 40 millió euró a J&T számlájára kerül. Minannyian megfizetjük azt a csekket, amit fico a J&T-nek küld”.

Lipšic kijelentette, hogy mindenki azt akarja, hogy a gázárak a lehető legalacsonyabbak legyenek. „Mi azt akarjuk, hogy a veszteséget megossza az állam és a magánvállalat egymás között“.

sita/para