Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepli a Magyar Közösség Pártja

2013. szeptember 14. - 12:09 | Belföld

A Magyar Közösség Pártja (MKP) szombaton, szeptember 14-én ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját.

Megalakulásának 15. évfordulóját ünnepli a Magyar Közösség Pártja

A párt megalakulásáról, mely Magyar Koalíció Pártja néven jött létre, szombaton emlékeznek meg Dunaszerdahelyen, az ünnepi kongresszuson.

Az MKP egykori elnöke, Csáky Pál szerint bizonyos szinten Vladimír Mečiar a párt keresztapja. „A három párt egyesülésének ötlete két forrásból jött. Az az igazság, hogy jó néhány szlovákiai magyar nemzetiségű állampolgár és politikus között már szó esett arról, hogy mi lenne, ha összefognának a szlovákiai magyar politikai erők. Többnyire az Együttélés politikusai és szimpatizánsai támogatták ezt az ötletet, ám 1998-ig ez ellenállásba ütközött“ – mondta Csáky. Végül 1997-ben a Vladimír Mečiar által dirigált kormány megváltoztatta a választási törvényt, s ennek az lett a következménye, hogy a kis pártoknak önállóan nem lett volna esélyük bejutni a parlamentbe. Ez volt az a pont, amikor megszületett az elhatározás egy közös párt létrehozásáról.

A Magyar Koalíció Pártja három párt, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom (MKDM), sz Együttélés és Magyar Polgári Párt (MPP) egyesüléséből jött létre1998-ban. Az MKP elnökéül Bugár Bélát, a Híd mostani elnökét választották. Bugár 2007-ig volt a párt élén, amikor is elvesztette a pártelnök-választást Csáky Pál ellen. Csáky 2010-ig volt az MKP elnöke, amikor az MKP-nak nem sikerült bejutnia a parlamentbe. Azóta Berényi József irányítja a pártot.

Az MKP-ban 2009-ben szakadás történt, ugyanis többen kiléptek a pártból, Bugár Bélával az élen. Az MKP-t elhagyó képviselők még abban az évben megalakították a Híd pártot.

sita/para