Bizalmatlansági indítvány a kormányfő ellen - Pénzügyi csoportok irányítják a kormányt?

2013. szeptember 17. - 15:45 | Belföld

Pavol Paška házelnök kedd délután három órakor megnyitotta a Robert Fico kormányfő leváltására összehívott rendkívüli ülést.

Bizalmatlansági indítvány a kormányfő ellen - Pénzügyi csoportok irányítják a kormányt?

A parlament rendkívüli ülését a Híd, a KDH, az SDKÚ-DS, az SaS, az OĽaNO (Egyszerű Emberek) és a NOVA (Új Többség) ellenzéki pártok 56 képviselője kezdeményezte. Felháborodásukat az váltotta ki, hogy a Szlovák Gázművek (SPP) 49 százalékos tulajdonrészének állami felvásárlásáról szóló kormányanyagot a J&T pénzügyi csoport készítette el.

A bizonyíték erre maga a kormányanyag, melynek fejlécében szerepel a J&T Investment Advisors felirat. Az SPP kisebbségi tulajdonrészét a cseh Energetický a průmyslový holding (EPH) birtokolja, melynek többek között társtulajdonosa a J&T csoport is. Az ellenzéki pártokban tehát jogosan felmerült a gyanú: nem a kormány irányítja az országot, hanem pénzügyi csoportok? A Fico-kabinetnek azt is felrótták, hogy az adás-vétel nem előnyös az állam számára, egy veszteséges és eladósodott társaságot kíván megvásárolni a kormány.

"Nem mi voltunk"

Fico hétvégén úgy kommentálta J&T és a kormány kapcsolatát, hogy az SPP felvásárlásáról szóló kormányanyag az SPP két részvényesének tárgyalásai során született, amit a miniszterelnök "teljesen normálisnak" tart. "Ma az EPH az SPP 49 százalékának tulajdonosa, és mindannyian tudjuk, hogy az EPH a J&T-hez köthető. És nekünk mi dolgunk ezzel? Mi az EPH-nak nem adtunk el semmit, azok a franciák és németek voltak, akik korábban nekik adták el tulajdonrészüket" - érvelt Fico hétvégén a TA3 hírtelevízióban.

A kormányfő szerint ha valaki tehet arról, hogy pénzügyi csoportok birtokába került az SPP kisebbségi tulajdonrésze, az a mostani, jobboldali ellenzék, mely a múltban lehetővé tette az SPP privatizációját.

A miniszterelnök hangsúlyozta: fel fog szólalni a parlament rendkívüli ülésén, ahol beszélni fog az SPP privatizációjáról, és az akkori kormány ezzel kapcsolatos kétes ügyeiről is.

A RENDKÍVÜLI ÜLÉS TÖRTÉNÉSEI

Elsőként Daniel Lipšic, a NOVA politikusa szólalt fel. Szerinte Fico egy lakáj, a kormányt és az országot pedig pénzügyi csoportok irányítják. Lipšic a Gorilla-ügyhöz hasonlítja a mostani történéseket, és szerinte ez a nagyobb botrány. "Az egyszerű tolvajok DPH-csalásokat követnek el, ez a kormány pedig az EPH-val csal" - szedte össze a rímeket a volt igazságügyi miniszter. "Kit szolgálnak maguk a kormányban? Širokýt? A Pentát? Výbohot?" - teszi fel a kérdést Lipšic, és a Smer egyes minisztereire mutat. Egyes kormánypárti képviselők "bohóc vagy!" felkiáltással reagálnak vádaskodására. A képviselő végez felszólalásával, az ellenzék nagy tapssal jutalmazza.

Jön Fico

Robert Fico felszólalása következik. A parlament dolgozói kék munkaruhában egy grafikont állítanak fel a pulpitus mellett. "Nem látjuk a miniszterelnököt" - kiabálja az ellenzék. A táblát arrébb tették.

Fotó: SITA

A kormányfő azzal kezdi beszédét, hogy a jobboldal privatizálta a Szlovák Gázműveket, és a ha a Smeren múlik, kedvezőbbek lesznek az energiaárak, mint ahogy a jobboldali kormányok idején alakultak - az előtte felállított grafikon is ezt szemlélteti. "Ez a szlovák kormány hivatalos politikája" - kommentálja Fico az SPP részvényeinek megvásárlását. Lipšic megnyilvánulását nem érti, nem fognak emelkedni az energiaárak, ahogyan azt az ellenzék és a média akarja, valamint "nem engedjük megemelni a háztartások kiadásait" - mondja. Amikor a miniszterelnök a Penta pénzügyi csoportot a jobboldali pártokhoz köti, a Smer-SD képviselői tapsolni kezdenek.

Fico már majdnem fél órája beszél, végre eljutott beígért témájához, hogyan is privatizálta a jobboldal az SPP-t. Azt állítja, saját szemével látta a gázművek privatizációja során, hogy a Gas de France - Ruhrgas francia-német konzorcium tisztában volt vele, hogy egyedül vesz részt a "versenyben". Azzal érvel, hogy egy másik érdeklődő kísérteties módon visszalépett. A nyertes az utolsó pillanatban tette meg ajánlatát, ráadásul az árat többször átírták. Félórás beszéde végén Fico felszólítja a kormánypárti képviselőket, a szavazásig távozzanak az ülésteremből. "Nem hagyjuk, hogy sértegessenek minket" - teszi hozzá. A miniszterelnök beszédének vége, a kormánypárti képviselők távoznak, Paška házelnök pedig elrendeli az erkély kiürítését, ahol aktivisták hangosan követelik a Fico-kormány távozását. Az incidens miatt pár percre félbeszakad az ülés.

Fotó: SITA

Innentől tehetetlen az ellenzék

A smeresek távoztak az ülésteremből, nem jönnek vissza, így pedig határozatképtelen a parlament.

Július Brocka (KDH) arra kéri a házelnököt, biztosítsa Fico részvételét az ülésen. Paška ennek nem tud eleget tenni, semmilyen törvény nem teszi ezt lehetővé. Pavol Frešo (SDKÚ-DS) szünetet szeretne elrendelni addig, míg nem lesz jelen az egész kormány, ám a ház határozatképtelen, javaslata "nem megy át". Alojz Hlina (független) holnap reggelre halasztaná az ülés folytatását, de az ő javaslata sem teljesíthető, mert a kormánypártiak nem tértek vissza az ülésterembe.

"Fico hússzor nevezte hazugnak Radičovát, a miniszterelnök-asszony mégsem menekült el egyszer sem" - mondja Bugár Béla, a Híd elnöke.

A cseh Energetický a průmyslový holdingnál (EPH) nem késlekednek semmivel. A cég arról értesítette a sajtót, hogy rágalmazásért beperelik az ülés elején felszólaló Daniel Lipšicet, ugyanis szerintük soha nem fordult elő, hogy pénzügyileg az EPH jobban járt egy másik részvényes rovására.

Felszólal Ján Hudacký (KDH) volt gazdasági miniszter, aki szerint ha a Fico-kormány megvásárolja a Szlovák Gázműveket, a társaság adósságát az államkasszából fogják kifizetni - azaz a lakosság zsebét terheli majd az 50-60 millió eurós összeg.

A SME információi szerint a kormánytagok a szavazásig visszatérnek az ülésterembe.

Pavol Frešo SDKÚ-elnök arra bíztatja ellenzéki kollégáit, folytassák a harcot Fico ellen.

Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) egy bábot rak Robert Fico üresen álló székére, ami bár nem hasonlít a kormányfőre, de mégiscsak szimbolizál valamit... Paška házelnök az ellenzéki képviselő magánakcióját látva csóválja a fejét, de a bábut a "helyén" hagyja.

Este hét óra van, még 21 ellenzéki képviselő szeretne felszólalni a vitában. Amennyiben tényleg beszélni akarnak, bármeddig eltarthat az ülés.

Matovič és Mezenská blokkolják a parlamenti ülést

A parlament a mai nap folyamán nem fog tárgyalni Robert Fico leváltásáról, ugyanis Igor Matovič és Helena Mezenská reggel kilenc óráig blokkolni fogják a parlamenti ülést.

Fotó: SITA

Matovič ugyanis úgy dönött, hogy Mezenskával felváltva felolvassák az SPP (Szlovák Gázművek) megvásárlásával kapcsolatos anyagot . Az OĽaNO képviselői nem értenek azzal egyet, hogy egy ilyen fontos dologról késő este tárgyaljanak. A Smer képviselői azonban egyöntetűen egyetértettek abban, hogy tovább folytatódjon az ülés.

Matovič négy órán keresztül olvasta az anyagot, este 11-kor végzett, ekkor Paška fél óra szünetet rendelt el. Később szavazással úgy határoztak, éjjel is folytatódik az ülés, az ellenzék ezt felháborodva fogadta, ugyebár a Smernek is jobb, ha éjjel harcolnak ellenük, amikor mindenki alszik.

Éjfél körül Daniel Lipšic a SME-nek azt nyilatkozta, több kormánypárti képviselő is részeg. Ez be is bizonyosodott, Valocký (Smer-SD) képviselő ugyanis elemelte a pulpitus elől azt a Fico-bábut, amit Matovič korábban odatett, hogy a kormányfő is jelen legyen. Majdnem verekedés tört ki, de megjelentek a képviselők körül a kamerák, és sikerült fegyelmezni magukat. Ekkor kapták lencsevégre a részeg Valockýt, aki a vécébe menekült a riporterek elől (videó ITT). A bábu ezután visszakerült "eredeti" helyére.

Fotó: SITA

Az ellenzéki képviselők éjjel egy óra után is folytatták a felszólalásokat, ugyanis kisebbségben vannak, és szavazással nem tudták berekeszteni az ülést.

(TASR/SME/parameter)