Cirkusz a parlamentben - A szeszgőzös Smeresek Matovičékkal verekedtek a Fico-makettért

2013. szeptember 18. - 07:57 | Belföld

Ahogy azt már korábban írtuk, a Robert Fico ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány megtárgyalása az éjszakába nyúlt, sőt, egészen reggelig tartott a parlamentben.

Cirkusz a parlamentben - A szeszgőzös Smeresek Matovičékkal verekedtek a Fico-makettért

Illetve tulajdonképpen nem is a bizalmatlansági indítványról tárgyaltak, hiszen Igor Matovič és Helena Mezenská képviselők belekezdtek a Szlovák Gázművekkel kapcsolatos, terjedelmes kormányiratok felolvasásába.

Matovič négy órán keresztül olvasta az anyagot, este 11-kor végzett, ekkor Paška fél óra szünetet rendelt el. Később szavazással úgy határoztak, éjjel is folytatódik az ülés, az ellenzék ezt felháborodva fogadta, ugyebár a Smernek is jobb, ha éjjel harcolnak ellenük, amikor mindenki alszik.

Ekkor a Smer néhány képviselője megpróbálta eltávolítani az ülésteremből a Matovič által kihelyezett Fico-papírmakettet, amelyen Fico focimezben volt és az volt ráírva, hogy "Eladta az országot az újgazdagoknak". Matovič odakiáltott a Smereseknek, hogy hagyják azt békén, ugyanis az az ő tulajdona, majd Jozef Viskupič-csal egyetemben utánuk eredt, az ülésterem bejáratánál pedig a szóváltások mellett lökdösődés is történt.

Végül a papír-Fico visszakerült a helyére. Ján Brocka (KDH) javaslatot tett arra, hogy a parlament mandátumvizsgáló bizottsága vizsgálja meg Jozef Valocký (Smer) fizikai támadását Matovič ellen.

Viliam Novotný (SDKÚ) az ülést vezető Jana Laššákovához (Smer) fordulva annyit mondott, "Isten óvja ezt az országot a Smer elől. Ilyen még Mečiar alatt sem volt itt. Részegen vannak itt mind! Ez az ön szégyene is, Laššáková képviselő-asszony."

Daniel Lipšic (Nova) azt javasolta, hogy az ülést rekesszék be reggelig, amíg a Smeresek kijózanodnak.

Hajnali egy óra körül Helena Mezenská (OĽaNO) folytatta a kormánydokumentumok felolvasását.

Reggel hatkor Jozef Viskupič közölte, hogy a szájában másfél centiméteres felszíni sérülést, a testén pedig zúzódásokat okozott a Smeresek támadása, és majdnem áthajították a korláton. A parlament egészségügyi szolgálata látta el. Hozzátette, hogy öt támadója közül hármat felismert, ők Jozef Valocký, Ivan Varga és Antonín Cicoň, a másik kettőt pedig a felvételekről deríti majd ki.

A Smer egyelőre a támadásra nem reagált. Az éjszaka folyamán egészen a reggeli órákig váltogatták egymást az ellenzéki képviselők a szószéken.

Ivan Štefanec (SDKÚ) reggel leszögezte, hogy az SDKÚ képviselői sosem bíztak Ficoban, de remélhetőleg ezek után a polgárok többsége is elveszítette bizalmát.

Helena Mezenská kijelentette, hogy petíciót indítanak Fico leváltása érdekében.

Reggel hét órakor berekesztették az ülést, ahogy azt még a késő esti órákban jóváhagyták, ugyanis 9-től már a parlament rendes ülése folytatódik - a rendkívüli üléshez este hét órától térnek vissza.

SME/SITA/para