Bizalmatlansági indítvány: "A király meztelen" - leckéztette a Smert az ellenzék

2013. szeptember 19. - 07:59 | Belföld

A képviselők szerdán este hét órakor folytatták a rendkívüli ülést. Ezúttal nem tartott reggelig, Pavol Paška procedurális hibát követett el, de az ellenzéknek így sem sikerült éjjel egyedül szavaznia Robert Fico leváltásáról.

Bizalmatlansági indítvány: "A király meztelen" - leckéztette a Smert az ellenzék

A kormánytagok továbbra sem vettek részt az ülésen. Štefan Kuffa (OĽaNO) javaslatot tett arra, hogy tartsák az ülést nappal, de ugye a parlament a Smer képviselői nélkül még csak nem is határozatképes. A javaslatot tehát elvetették, hasonlóképp Ľudovít Kaníkéhoz, aki azt szerette volna, ha a kormány tagjai visszatérnek az ülésterembe.

Igor Matovič (OĽaNO) ugyanakkor azt szerette volna elérni, ha a képviselőket alkoholteszt alá vetik.

Daniel Lipšic az előző éjszakai incidenssel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Smer képviselői ittasak voltak, és felkérte Pavol Paškát (Smer), cselekedjen, hogy ez többször ne fordulhasson elő. Hozzátette, hogy Jozef Valocký (Smer) akadályozta Igor Matovičot abban, hogy az a saját tulajdona, a Fico-papírmakett után futhasson, amit a Smer képviselők kivittek az ülésteremből.

Az ülésterem erkélye teljesen megtelt civilekkel, mintegy 50-en azonban még így is kint maradtak, akiket Ľubomír Galko (SaS) levitt a parlament vetítőtermébe - onnan követhetik figyelemmel az élő közvetítést.

Mikloš szerint az állam veszteséget vásárol, miközben a nyereséges céget meghagyja a gazdagoknak

Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) egykori pénzügyminiszter a tanácskozás során azért bírálta Ficot, mert az szerinte tétlenkedett a Slovák Gázművekhez tartozó, gázszállítással foglalkozó Eustream kapcsán. Az Eustream nyereségesen működik, a kormány viszont a veszteséges gázműveket kívánja visszaszerezni - ezt vetette Ficoék szemére Mikloš. A brüsszeli szabályozás miatt az Eustreamhez utalt 2,4 milliárd eurós bevételt az SPP. "Adósságot veszünk át, amely ront a költségvetésen" - jegyezte meg.

Elutasította, hogy annak idején áron alul privatizálták volna az SPP-t. Emlékeztetett, hogy Miloš Zeman cseh szocialista kormánya szintén akkoriban privatizálta a Transgast, és míg a szlovák kormány az SPP 49%-át adta el 130 milliárd koronáért, addig a cseh kormány a Transgas 97%-át, átszámítva 150 milliárdért.

Mikloš egyúttal aggodalmát fejezte ki, hogy a kormány alacsony gázárakkal akar támogatni bizonyos kiválasztott cégeket. "Valami hasonlót már Mečiar idején is átéltünk, amikor az állam olcsóbban adta el a gázt a vágsellyei Duslónak, mint amennyiért azt az oroszoktól megvásárolta.

Ján Figeľ (KDH) szerint az állam számára 600 millió euróba is kerülhet az SPP visszaszerzése. Figyelmeztetett, hogy Fico továbbra sem válaszolt arra a kérdésre, hogy az SPP által kitermelt jelentős veszteséget ki fogja megfizetni. Hangoztatta, hogy bár a Smernek van hatalma, nincs igaza. Emlékeztetett, hogy közlekedésügyi miniszterként a versenynek köszönhetően 700 millió euróval olcsóbban sikerült kihozni bizonyos autópálya-szakaszok megépítését, mint azt Ficoék próbálták.

„Elmentek, piáltak, verekedtek”

Figeľ szerint azzal, hogy Fico és kormánya nincs a parlamentben, azt fejezik ki, hogy nem respektálják. "Elmentek, piáltak, verekedtek. Mindenki azt teszi, amit tud" - fogalmazott. Úgy vélekedett, hogy a parlamenti kultúrával szembemegy, amit Ficoék csinálnak, egyúttal az arrogancia és a gyávaság jeleit mutatják.

Juraj Miškov (SaS) kijelentette, hogy a Fico-kormány a gazdagok javára küzd az olcsó gázért. Hozzátette, hogy a 49%-os részvénycsomag visszavásárlása helyett szociális támogató tarifákat kellene létrehoznia azok számára, akiknek arra valóban szükségük van. Leszögezte, hogy a lakossági gázszolgáltatás biztosításával évente 100 millió euró veszteséget termel az SPP, ám azt még a kormány egyetlen tagja sem jelezte, hogy ezt miből kívánná fedezni.

Paška elismerte hibáját, de hiába szavazhatott az ellenzék

Az ellenzék képviselői a vita végén megpróbáltak szavazni a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról. Daniel Lipšic azzal érvelt, hogy a Smer képviselői is amellett szavaztak még kedden, hogy akkor szavaznak az indítványról, amit egyébként ő terjesztett be, amikor a parlamenti vita véget ér.

Fico és kormánya az ülés elején, saját beszédét követően azonnal távozott, és nem hallgatta végig még a tényszerű észrevételeket sem az ellenzéki képviselők részéről. Radoslav Procházka ezt úgy értékelte, hogy Fico csak "emberelőnyben" képes játszani. Igor Matovič (OĽaNO) szerint volt értelme a rendkívüli ülésnek, ugyanis "tökéletesen meztelenre vetkőztették a királyt".

Lipšic a lakájok kormányának nevezte a Fico-kormányt, amely szerinte még nem kormányzott, csak kiszolgált, mégpedig pénzügyi csoportokat, és oligarcháknak adta el az országot, amit szerinte bizonyít, hogy a gázművek visszaszerzéséről szóló dokumentumokat a J&T Investment Advisors gépein írták. E céget ma már EP Investment Advisorsnak hívják, és kötődik az EPH társasághoz, amely a részvénycsomagot eladja.

Szavazni az indítványról végül nem tudtak. Pavol Paška a képviselői grémiumon meghozott döntéssel érvelt először, amely szerint csütörtökön 13.45-kor szavaznának, ám az az ellenzékiek szerint nem helyettesíthető a parlamenti döntéssel.

Paška végül elismerte hibáját, és hagyta a szavazást. Mivel azonban ekkor (éjjel kettő körül) már csak 17-en tartózkodtak az ülésteremben, a parlament nem volt határozatképes.

SITA/SME/para