Idén 18 millió eurónyi támogatást igényeltek a kisebbségek

2013. szeptember 19. - 18:05 | Belföld

A Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek idén 17 828 134 euró támogatást igényeltek a kisebbségügyi kormánybiztos hivatalától - közölte a SITA hírügynökséggel Zuzana Dzurendová, a kormányfői iroda vezetője.

Azt egyelőre nem közölték, mennyi pénzt osztanak szét.

A Kisebbségi kultúra elnevezésű program keretében 873 kérvény érkezett a kormányhivatalhoz, a kérelmezők összesen 2076 projekt megvalósítására kértek támogatást. A dotációs program keretében végül 98 kérvényező nyert el támogatást.

A kisebbségek közül a szlovkáiai magyarok igényelték a legtöbb pénzt, 9 733 535 eurót, azonban a tájékoztatásban nem említették meg, hogy ebből mennyit hagytak jóvá. Az egy kérvényezőre jutó legnagyobb összeget - 175 135 eurót - egy roma projekt igényelte.

A kormányhivatal főként népművészeti és színházi társulatokat, kulturális, egyházi és művészeti rendezvényeket, valamint olyan projekteket támogat a programon belül, melyek hozzájárulnak a nemzetiségi kisebbségek identitásának megtartásához. Ezen kívül támogatást kapnak az ismeretterjesztő- és szabadidős programok szervezői, ahogy a kisebbségi nyelven megjelenő sajtótermékek is.

A kormányhivatal egyelőre azt sem közölte, mikor kerülnek kifizetésre a 2013-as évre szóló támogatások.

(sita/parameter)