Nem hullott piros hó - Kudarcot vallott a Fico leváltására tett kísérlet

2013. szeptember 19. - 14:41 | Belföld

Szavazott a parlament a Robert Fico kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról.

Nem hullott piros hó - Kudarcot vallott a Fico leváltására tett kísérlet

Az előre meghirdetett időpontban, 13.45-kor szavazott a parlament a kormány visszahívásáról. A jelenlévő 142 képviselőből azonban csak 59-en támogatták, 82 képviselő ellene volt, egy pedig tartózkodott.

Az ellenzék a Szlovák Gázművek visszavásárlásának szándéka miatt nyújtotta be indítványát, ugyanis amint azt Daniel Lipšic közölte, a tranzakciót alátámasztó kormánydokumentumot a J&T pénzügyi csoport egyik gépén írták, amiért fennáll az alapos gyanúja annak, hogy a kormány cselekedetét a pénzügyi csoport irányítja.

Kedden délután kezdődött az a rendkívüli parlamenti ülés, amelyen megtárgyalták a Daniel Lipšic által beterjesztett, ellenzék által támogatott bizalmatlansági indítványt. Az ülés szerda reggel hét óráig tartott, miközben kisebb incidensre is sor került az állítólagosan ittas Smer-képviselők, illetve Igor Matovič és Jozef Viskupič (OĽaNO) között, amiért előbbiek megfújták a Fico helyére beültetett kartonbábut.

Fico ugyanis nem hallgatta végig, hogy milyen tényszerű észrevételekkel próbálják alátámasztani a képviselők a leváltására tett kísérletet, hanem kormánytagjaival együtt távozott az ülésteremből. Korábban már abszurdnak nevezte a leváltására tett javaslatot.

A rendkívüli ülés szerdán este hét óra után is folytatódott - ekkor többek között Ivan Mikloš (SDKÚ) volt pénzügy-, Ján Figeľ (KDH) egykori közlekedésügyi és Juraj Miškov (SaS) ex-gazdasági miniszter is érvelt az SPP visszavásárlása és a Fico-kormány ellen. Alojz Hlina pedig "egyszerű" eszközökkel elmagyarázta, hogy is néz ki ma az SPP anyacége, illetve leányvállalatai.

A rendkívüli ülés összesen több mint 20 órán át tartott, a képviselők tehát két éjszakát töltöttek a parlament padjaiban. Az ülésterem erkélyéről összesen mintegy 200 civil is figyelemmel kísérte a történteket, nem egy alkalommal fel is szólalhattak. Az ülés végén azt skandálták Pavol Paška (Smer-SD) házelnök és Jana Laššáková (Smer-SD) parlamenti alelnök felé, hogy "mondjon le!". Végül nem mondott le senki...

SITA/para