TRAGÉDIA: Elvágták a szörnyethalt katona kötelét, hogy mentsék a helikopteren lévőket

2013. szeptember 19. - 11:36 | Belföld

A lesti (Zólyomi járás) katonai központban múlt héten történt tragédia kapcsán már gyakorlatilag egyetlen verzióval dolgoznak a nyomozók.

TRAGÉDIA: Elvágták a szörnyethalt katona kötelét, hogy mentsék a helikopteren lévőket

Egy 40 éves katonai rendőr 20 méteres magasságból zuhant le, miközben a helikopterből lógott egy kötélen. Az Mi-17-es típusú katonai helikopter rendszere a levegőben omlott össze, és attól tartottak, hogy lezuhan. A kötelet pedig, amelyen akkor épp Ľubomír Igaz függött, elvágták - ezt a SME napilap számára két, egymástól független forrás is megerősítette.

A nyomozói csoport jelenleg a rendszerhiba okát vizsgálja, mégpedig azt, hogy megelőzhető volna e a tragédia még felszállás előtt, illetve azt, hogy az egyik katona feláldozása volt-e az egyetlen módja annak, hogy a többi 12 megmeneküljön.

"A nyomozás folytatódik, de úgy tűnik, hogy a tragédia sokkal nagyobb is lehetett volna. Amikor bekövetkezett a rendszerleállás, másodpercek döntöttek arról, hogy vajon a helikopter a levegőben marad-e. A pilótáknak ilyen esetekben nincs sok lehetőségük, és a szabályok egyértelműen kimondják, mit kell tenniük" - közölte az egyik, meg nem nevezett forrás.

Mi is történt?

A katonai rendőrökkel gyakorlatoztak a lesti katonai központban. A fedélzetén lévő 13 személyt kellett volna kötélen keresztül a földre juttatni, majd ott feladatokat teljesíteniük. Többen közülük tapasztaltak voltak, és már számos alkalommal részt vettek ehhez hasonló gyakorlaton.

A fedélzeten két pilóta és egy technikus volt, a katonai rendőrök pedig a helikopter egyik és másik oldalán ültek kikötve, hogy kiegyensúlyozzák a gépet. Az időjárás megfelelő volt, ám egyszer csak borult minden. Összeomlott az elektronikai, majd valószínűleg a hidraulikus rendszer is. A gép elvesztette a stabilitását, a pilóták képtelenek voltak irányítani. "Valószínűleg ezért vágták el a kötelet" - közölte az egyik forrás.

A másik ezt megerősítette, hozzátéve, hogy ekkor ketten már földet értek, de a kritikus pillanatban még 13-an tartózkodtak a gépen.

Sem a védelmi minisztérium, sem a lesti központ vezetése nem nyilatkozott az ügyben.

SME/para