Nem rágalmazta Gašparovičot a vadászbalesetről író blogger

2013. szeptember 20. - 11:10 | Belföld

Nem fenyegeti büntetőeljárás Juraj Poláček bloggert, aki ellen rágalmazás miatt tett feljelentést január 8-án Ivan Gašparovič államfő titkársága.

Nem rágalmazta Gašparovičot a vadászbalesetről író blogger

Poláček blogjában egy 2009-es vadászatról írt, mely során egy vadász életét vesztette. A hatóságok álláspontja szerint nem történt rágalmazás, az ügy pedig a pozsonyi Körzeti Hivatalhoz kerül, ahol társadalmi együttélés elleni kihágás ügyében indul szabálysértési eljárás. A körzeti hivatal szóbeli figyelmeztetéssel is megoldhatja az ügyet, esetleg legfeljebb 33 eurós pénzbüntetést róhat ki a blog szerzőjére.

Ivan Gašparovič államfő titkársága január 8-án tett feljelentést rágalmazás miatt ismeretlen tettes ellen. A feljelentés oka Juraj Poláček Gyilkosok közöttünk (Vrahovia medzi nami) című blogbejegyzése volt, melyben az államfő neve is felbukkant. A blogban többek között szó esik egy 2009 augusztusában történt vadászatról is. A közép-szlovákiai Lest (Lešť) területén akkor egy vadászbaleset történt, melynek következtében Michal Bobák erdész életét vesztette. Gašparovič úgy értelmezte, hogy a bejegyzés szerzője szerint ő lőtte le a szerencsétlenül járt vadászt. A rendőrség rágalmazás miatt februárban indított büntetőeljárást.

Ivan Gašparovič szóvivője, Marek Trubač év elején úgy nyilatkozott, hogy az államfő Horvátországban volt a vadászbaleset idején - ezt azonban a sajtó megcáfolta. A második alibi az volt, hogy az elnök focimeccsen volt, azonban az ominózus napon egy meccset sem rendeztek Pozsonyban. Később Trubač beismerte, hogy tévedtek, az államfő tényleg nem volt augusztus 2-án focimeccsen...

Az ügy odáig fajult, hogy végül Robert Kaliňák belügyminiszternek kellett tájékoztatnia a parlament védelmi bizottságát Ivan Gašparovič akkori mozgásáról. A tájékoztatást a bizottság elfogadta, azonban azóta sem hozták nyilvánosságra, hol volt pontosan Gašparovič a szóban forgó vadászat idején.

(sita/parameter)