Csökkentenék a kommunista titkosszolgálat tagjainak nyugdíját

2013. szeptember 23. - 14:14 | Belföld

Rendkívüli adót javasol kivetni az egykori kommunista állambiztonsági titkosszolgálat, az ŠtB tagjainak szolgálati nyugdíjára a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN), amely az összegből a rezsim áldozatainak járó juttatásokat növelné - közölte a Sme.

Csökkentenék a kommunista titkosszolgálat tagjainak nyugdíját

Az 1989 előtti totalitárius rendszer bűneinek feltérképezésével foglalkozó, állami fenntartású ÚPN javaslatát már el is juttatta a SMER parlamenti képviselőcsoportjához.

Szlovákiában jelenleg mintegy 390 eurót tesz ki az átlagos öregségi nyugdíj. Azok, akik a rendszerváltás előtt legalább 15 évet szolgáltak az állambiztonsági szerveknél, ehhez az összeghez, a leszolgált évek és a betöltött funkció függvényében, 50 és 700 euró közötti összegű szolgálati nyugdíjat kapnak. Az ÚPN szerint ezeket a szolgálati nyugdíjakat kellene adóval sújtani. Arról, hogy az adó milyen mértékű lenne, nem szól a javaslat.

Ondrej Krajnák, az ÚPN igazgatója a napilapnak nyilatkozva azt mondta: javaslatuk elsősorban gesztusértékű, azt a problémát akarja orvosolni, hogy jelenleg Szlovákiában a kommunista rezsim idején üldözöttek sok esetben jelentősen alacsonyabb nyugdíjakból kénytelenek élni, mint azok, akik őket üldözték.

Az indítványt a sajtóban megjelent nyilatkozataikban gyakorlatilag az összes ellenzéki párt támogatásáról biztosította, a felvetést eddig a kormánypárt részéről sem utasították el.

- mti/para -