ELNÖKVÁLASZTÁS: Ha Fico indul, a HZDS is mögé áll

2013. szeptember 25. - 14:33 | Belföld

Amennyiben Robert Fico úgy dönt, hogy indul az elnökválasztáson, a HZDS is támogatni fogja.

ELNÖKVÁLASZTÁS: Ha Fico indul, a HZDS is mögé áll

"A jobbközép oldalon tolongás van az elnöki pozícióért, míg a balközép térfélen egyelőre egyetlen jelentősebb személyiség sem jelentette be indulását. Amennyiben Robert Fico bejelenti, a HZDS a legnagyobb valószínűség szerint mögé áll" - jelentette ki Sergej Kozlík, a párt EP-képviselője.

A szlovákiai elnökválasztás jövő év tavaszán lesz. A jelöltséghez 15 parlamenti képviselő, vagy 15 ezer polgár aláírása szükséges.

A politikai szcéna jobb oldalán eddig a következő személyiségek jelentették be indulásukat: Peter Osuský (SaS), Andrej Kiska (vállalkozó, a Dobrý anjel szervezet alapítója), Ján Čarnogurský (a KDH alapítója és egykori elnöke), Radoslav Procházka (független képviselő). Valószínűleg megpályázza az elnöki posztot Pavol Hrušovský is, mégpedig a KDH és a Híd párt támogatásával.

A baloldal jelöltjeként elsősorban Robert Fico neve merült fel. Rajtuk kívül egy 75 éves tudós, Milan Melník is szeretne indulni. Ő 2009-ben már indult, az ĽS-HZDS támogatásával. Megpályázná a posztot Leonid Chovanec kassai rokkantnyugdíjas, valamint a civil szférában tevékenykedő 56 éves Jozef Behýl is.

SITA/para