Kaník visszavonta törvénymódosítását, amellyel bevezetné büntetésként a közmunkát

2013. szeptember 25. - 12:25 | Belföld

Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) sokadik alkalommal vonta vissz a parlament programpontjai közül a szabálysértési törvényt érintő módosítását.

Kaník a jogszabályban szeretné kezelni a mindennapos bűnözést azokon a területeken, ahol nagyszámú hátrányos helyzetben lévő, szociális segélyekre támaszkodó polgár él. Kaník szerint a kormány képmutatóan áll a problémához, ezért a jövőben ismét beterjeszti majd a javaslatát.

A képviselő elmondása szerint a törvénymódosítást megtisztították a vitatott pontjaitól, mint például hogy a szabálysértésekért való büntethetőség korhatárát 15-ről 14 évre csökkentenék. A törvény ugyanakkor bevezetné a pénzbírságot helyettesítő közmunkát. A közmukát az arra illetékes szervek rónák ki, és meghatároznák annak határidejét is. A közmunka az adott település számára elvégzendő apróbb munkákat jelenthet, hasonlóképp "törleszthetnének" az emberek az általuk okozott kárt, illetve a fizetési hátralékukat. Amennyiben viszont harmadik alkalommal sem teljesíti az illető az ilyen kötelezettségét, akkor az már a hivatali határozat teljesítésének elmulasztása bűncselekményének számítana, amit már a Büntető Törvénykönyv kezel.

Az SDKÚ bevezetné azt is, hogy a szabálysértésekért való felelősségre vonás a szülőt fenyegetné, hasonlóképp közmunka keretén belül. Az elmúlt két évben 1 285 szabálysértést követtek el kiskorúak, ezek között elsősorban apróbb lopások, verekedések, rendzavarás vagy károkozás található.

SITA/para