Nem emelik a kisdiákok egy oszályra jutó maximális létszámát

2013. szeptember 26. - 10:35 | Belföld

Az oktatásügyi minisztérium mégsem emeli a diákok maximális látszámát az alapiskolák első évfolyamában.

Nem emelik a kisdiákok egy oszályra jutó maximális létszámát

A tárca korábban azt tervezte, hogy a jelenlegi 22-ről 25-re emeli az elősök maximális létszámát.

Az egy osztályra jutó diákok száma csupán az alapiskolák felső tagozatán emelkedik - derül ki abból a törvénymódosító javaslatból, amiről ma, 75. ülésén tárgyal a Fico-kormány. A kormányülés a szokásosnál korábban történik, hogy az oktatásügyi minisztériumnak több ideje legyen a törvénymódosítás előkészítésére. Ha a kormány elfogadja a tervezetet, akkor a legközelebbi parlamenti ülésen a törvényhozás elé terjesztik a módosító javaslatot.

A diákok egy osztályra jutó maximális létszáma mellett a tervezetben meghatározzák a minimális létszámot is. Az alapiskolák felső tagozatán, a nyolcadik és kilencedik évfolyamban 28-ról 29-re emelik a maximális létszámot. Az elsősöknél továbbra is maximum annyian lehetnek egy osztályban, mint eddig, azaz 22-en. Korábban az oktatásügyi minisztérium azt akarta, hogy az elsősök maximális létszáma 25-re emelkedjen, ugyanis ez a létszám érvényes az alsó tagozat többi évfolyamaiban is.

A tervezetben először 28-ra kívánták emelni az alsó tagozatosok, és 30-ra a felső tagozatosok egy osztályra jutó maximális létszámát. Végül a tervezett törvénymódosításokhoz fűzött szakmai megjegyzések alapján a tárca mérsékelte eredeti terveit. A középiskolák első osztályaiban a törvénymódosítás elfogadása után legfeljebb 31 diák lehet a jelenlegi 30 helyett.

(sita/parameter)