Továbbra is napirenden marad a szlovák állampolgársági törvény miatti beadvány az EP-ben

2013. szeptember 26. - 12:44 | Belföld

A szlovák alkotmánybíróság döntéséig biztosan nem zárul le az az eljárás, amelyet az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága folytat a szlovák állampolgársági törvény ügyében - közölte csütörtökön Hankiss Ágnes fideszes, és Bauer Edit MKP-s EP-képviselő.

A képviselők arra reagáltak, hogy a múlt héten Jaroslav Paška, az egykor Ján Slota vezette, nacionalista Szlovák Nemzeti Párt politikusa a pozsonyi Pravdának úgy nyilatkozott: véget ért a Szlovákiát érintő vizsgálat, a petíciós bizottság napirendjéről döntő úgynevezett koordinátorok legutóbbi találkozójukon elvetették ezt a beadványt.

Hankiss Ágnes és Bauer Edit ezzel szemben leszögezte, hogy ilyen döntést csakis maga a bizottság hozhat, a koordinátorok nem. "A petíció elutasításával kapcsolatos híresztelés nem más, mint a szlovák szélsőséges erők politikai akciója" - állítja közös közleményében a két politikus.

Az EP sajtószolgálata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a koordinátorok legutóbbi tanácskozásán Jaroslav Paška - aki maga is koordinátor - valóban javasolta a petíció elutasítását és az ügy lezárását, érdemi vita azonban nem folyt a kérdésről. A koordinátorok mindössze arról határoztak, hogy legközelebbi találkozójukon, október 17-én döntenek majd, hogy elutasítsák-e a Lomnici Zoltán egykori legfelsőbb bírósági elnök és a szlovák állampolgárságától megfosztott szlovákiai magyar Gubík László által benyújtott petíciót.

Az EP sajtóügyeletese arról is tájékoztatást adott, hogy a koordinátorok ellenvetés hiányában, vagyis, ha egyetlen EP-képviselő sem kéri ennek ellenkezőjét, meghozhatják a végleges döntést a petíciót elutasításáról.Hankiss Ágnes és Bauer Edit közleményében azt írja, hogy mindent el fognak követni, hogy napirenden tartsák a kérdést.

Lomnici Zoltán és Gubík László tavaly szeptemberben fordult beadványával az EP-hez. Úgy gondolják, hogy diszkriminatív, ezért ellentétes az uniós joggal a szlovák állampolgársági törvénynek az a rendelkezése, amely az egyszerűsített magyar honosítás bevezetése után született, és azt írja elő, hogy ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát, akkor azzal egyidejűleg megszűnik Szlovákia állampolgára lenni. A beadványról májusban tárgyalt először a petíciós bizottság zárt ajtók mögött.

A meghallgatáson a szlovák uniós nagykövet is ott volt, aki kifejtette, hogy kizárólagos tagállami hatáskörbe tartozik annak megállapítása, hogy egy uniós tagország kinek milyen feltételekkel ad állampolgárságot. Hankiss Ágnes szerint mindazonáltal nem zárható ki teljesen, hogy uniós jogot is érint a szabályozás, szerinte ugyanis "az az emberi méltóságot súlyosan sértő eljárás, amellyel a törvényt az érintetteken végrehajtják, alapjogokat sért".

MTI/para