Jahnátek fél szülőfaluja a minisztériumban dolgozik

2013. szeptember 27. - 13:09 | Belföld

Ľubomír Jahnátek földművelésügyi miniszternek hamarosan a parlament összeférhetetlenségi bizottsága előtt kell megmagyaráznia, miért alkalmazza közeli hozzátartozóit a minisztériumban és egyéb állami intézményekben. A meghallgatást a bizottság ellenzéki elnöke, Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) indítványozta.

Jahnátek fél szülőfaluja a minisztériumban dolgozik

Beblavý indítványában arra a törvényre hivatkozik, mely szerint a köztisztviselőnek munkavégzése során a közérdeket kell védenie és érvényesítenie. A jogszabály szerint a köztisztviselő nem részesítheti előnyben személyes érdekeit a közérdekkel szemben, továbbá nem használhatja posztját személyes haszonszerzésre, vagy a hozzá közel álló emberek, jogi-, vagy magánszemélyek haszonszerzésére.

"Úgy gondolom, hogy az ilyen tevékenységgel felmerül az alkotmányos törvény megsértése, ha ez bebizonyosodik, a szóban forgó köztisztviselőt akár fizetésének tizenkétszersére is meg lehet büntetni" - mondta Beblavý, majd hozzátette: az üggyel legközelebbi, októberi ülésén fog foglalkozni a parlament összeférhetetlenségi bizottsága.

Elsőként a SME napilap informálta a nyilvánosságot arról, hogy Ľubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter hozzátartozóit, barátait, és Komjátról (Komjatice - Érsekújvári járás) származó "földijeit" alkalmazta a minisztériumban.

Mióta Jahnátek irányítja a tárcát, a minisztériumnál vezető pozícióba került a miniszter unokaöccse, és unokahuga, Lukáš Peško és Petra Bohunová. Jahnátek lánytestvérének fia az EU-s alapokból létrejövő projekteket felügyeli Pozsony megyében, az unokahúg pedig a tárca regiszterét és üzemeltetési részlegét vezeti.

Ez a két poszt azonban csak a jéghegy csúcsa, a minisztériumnál virágzik a protekcionizmus, szülőfalujából számos munkaerő érkezik környezetébe. Marek Gocník volt vámőr szintén Komjátról származik, a földművelésügyi minisztériumban ő vezeti EU-s alapok részlegét, de egy másik fontos posztot is kapott a kormánytól: tagja a Szlovák Földalapot irányító bizottságnak.

Ľudovít Koppan is komjáti lakos, ő a tárca ellenőrző és könyvvizsgáló részlegét igazgatja. Gocníkot és Koppant egyébként Jahnátek már korábban, előző minisztersége alatt is alkalmazta.

(sita/parameter)