Mérséklődött az egyiptomi helyzet, most lehet olcsón nyaralni

2013. szeptember 27. - 09:00 | Belföld

Egyiptom valamivel biztonságosabb, mint augusztusban, amikor a külügyminisztérium a biztonsági kockázatokra való tekintettel harmadfokú ajánlást adott ki az észak-afrikai országra, azaz egyáltalán nem ajánlotta az Egyiptomba való utazást.

Mérséklődött az egyiptomi helyzet, most lehet olcsón nyaralni

A külügyi tárca csütörtökön mérsékelte az ajánlást, most már csak másodfokú a figyelmeztetés, ami annyit jelent: a helyzet mérséklődött, de érdemes mérlegelni az utazás szükségességét.

A külügyminisztérium továbbra sem ajánlja úti célként a Sínai-félsziget északi részét, ahol jelenleg is folyamatban vannak a hadsereg terrorizmus elleni operációi, de nem ajánlott a nyugati és déli határvidék sem. "Az ezekre a helyekre történő utazás egyértelmű biztonsági kockázatot jelent" - tájékoztatta az utazókat a külügy.

A figyelmeztetés nem vonatkozik a Vörös-tenger partján fekvő üdülőhelyekre (Hurgada, Safaga, Marsa Alam), és a Sínai-félsziget déli részén (Sharm el-Sheikh, Nuwejba, Dahab) is nyugalom van.

"A szlovák turistáknak ajánlott minden esetben a turisztikai központokban, és a hotelekben maradniuk, nem ajánlott vársonéző túrákon részt venni, vagy meglátogatni Kairó, vagy bármely nagyváros központját" - állítja a külügyminisztérium.

A tárca arra is figyelmeztet, hogy bár a helyzet az országban jelenleg relatíve nyugodtnak mondható, a biztonsági helyzet továbbra is labilis, bármely pillanatban változhat. Egyiptom 14 közigazgatási térségében (Kairó, Gíza, Alexandria, Szuez, Ismailia, Asyut, Sohag, Beni Suef, Minya, Beheira, Észak-Sína, Dél-Sína, Qena, Faiyum) továbbra is rendkívüli állapot, valamint éjféltől hajnali ötig kijárási tilalom van érvényben - amit szigorúan be kell tartani. A kairói repülőtér korlátozások nélkül működik.

(sita/parameter)