GÁZ VAN: Ficoék visszaveszik az SPP-t, amely még Gašparovičnak se kell

2013. szeptember 29. - 09:58 | Belföld

Az állam arra készül, hogy visszavásárolja a Szlovák Gázműveket, ugyanakkor az elnöki iroda és az Állami Vasutak is az olcsóbb konkurenciára váltanak.

GÁZ VAN: Ficoék visszaveszik az SPP-t, amely még Gašparovičnak se kell

A következő évtől már nem a Szlovák Gázművektől (SPP) vásárolja a gázt az államfő irodája. Az SPP ugyanis nem járt sikerrel az iroda által kiírt elektronikus aukción. Az SPP helyett, amelynek visszavásárlásával a lakossági gázárak feletti "irányítást" szeretné visszakapni a Fico-kabinet, egy olcsóbb, Magna EA nevű beszállítót választ Ivan Gašparovič irodája. Azt ugyanis tudni lehet, hogy a legalacsonyabb ár döntött, miközben a Magna EA mellett csak az SPP volt versenyben.

Marek Trubač elnöki szóvivő közölte, hogy az év végén jár le a beszállítói szerződés, ezért kellett aukciót hirdetni. A kiválasztott cég a szerződés szerint jövő év elejétől 2017 végéig szolgáltathatja a gázt az elnöki hivatalnak.

Ha tehát Robert Fico indulna a jövő évi elnökválasztáson, és megnyerné azt, további évekig egy olyan gázszolgáltatótól vásárolná a gázt, amelyet alacsonyabb ára miatt választottak ki az államival szemben. Igaz, a Magnával kötött szerződés tartalmazza, hogy az minden év végén felmondható bármilyen indok nélkül, amennyiben három hónappal az év vége előtt cselekszenek így.

Jelenleg a kormányhivatalnak is az SPP szállítja a gázt, ám hamarosan ez esetben is lejár a szerződés.

Az elnöki iroda nem az egyetlen állami szerv, amely az SPP egy olcsóbb konkurensétől vásárolja a gázt. Többek között két állami vasúttársaság, a teherszállító Cargo, illetve a síneket kezelő ŽSR is mást választott, első a már említett Magna EA-t, utóbbi pedig az Ivan Kmotrík GGE nevű cégéhez közelálló Elgast.

SME/para