Alkotmánytörvényben tiltaná az adóemelést a Híd

2013. szeptember 30. - 11:55 | Belföld

Az Ivan Švejna és Csicsai Gábor által beterjesztett törvénytervezettől a vállalkozói környezet javulását várják.

Alkotmánytörvényben tiltaná az adóemelést a Híd

Céljuk az is, hogy elejét vegyék annak a tendenciának, hogy az adóemelést mint a közkiadások konszolidációs eszközét használják most és a következő választási időszakokban. Kivételt csak az olyan helyzetek jelentenének, amikor is az uniós jogforrások köteleznék Szlovákiát az adóemelésre.

A tervezet célja az új adótípusok bevezetésének tilalma is.

„Az alkotmánytörvénnyel garantált adóemelési tilalom jó hatással lehetne a vállalkozói környezetre és a foglalkoztatottságra. A vállalkozók ugyanis biztosak lehetnek majd abban, hogy a kormány nem sújtja őket újabb adóterhekkel az adóemelések formájában, még a gazdaság növekedése lassulásának vagy gyenge növekedésének időszakában sem, mint amilyen a 2012-es és 2013-as évek voltak.“ – írják indoklásukban Švejna és Csicsai. Azzal érvelnek többek között, hogy az adóemelés meghatározó mutatója számos elemzésnek, mely alapján a befektetők egy-egy beruházás elhelyezésről döntenek.

Szlovákia versenyképességének megőrzése érdekében kell elfogadni egy olyan mechanizmust, mely az uniós átlag szintjén tartja az adóterheket. A mechanizmus a hozzáadott érték-adót a fizikai- és jogi személyek jövedelméből származó adót, a dohánytermékek, az alkohol fogyasztási adóját, az elektromos áramra, a szénre, a földgázra és a kőolajra kivetett adóra vonatkozna.

Amennyiben ezek összesített szintje meghaladná az uniós adószint-átlagot, úgy a kormány automatikusan köteles lenne a következő év január 1-vel korrekciós lépéseket tenni. A javaslattal a parlament októberi ülésén foglalkozik majd.

- sita/para -