Újratárgyalják a „Halál Angyalának” ügyét

2013. szeptember 30. - 14:41 | Belföld

Jaroslav Dobiáš, akit a sajtóban csak Halál Angyalaként emlegetnek, sikerrel járt fellebbezésével.

Újratárgyalják a „Halál Angyalának” ügyét

A fellebbviteli bíróság, a Pozsonyi Megyei Bíróság helyt adott a fellebbezésének és újratárgyalásra visszaadta az ügyet az első fokon eljáró Pozsony I-es Járásbíróságnak. A kerületi bíróság tárgyi-jogi kérdésekben és eljárásbeli kérdésekben is Dobiášnak és védőjének adott igazat. Az ítélet a kerületi bíróság augusztus 14-i zárt ülésén született.

Korábban Jaroslav Dobiáš 20 év, a legszigorúbban őrzött fegyintézetben letöltendő börtönbüntetést kapott, mivel a járásbíróság három fős szenátusa szerint még 2011-ben Ebrantil és Esmeron gyógyszerek beadásával szándékosan a halálba segítette a gondjaira bízott 63 éves Ľuboslav S.-t.

A bíróság annak ellenére döntött akkor így, hogy a holtest exhumálását követően nem találtak az említett két gyógyszerre utaló nyomokat, nem volt közvetlen bizonyíték. A tettet többek közt Dobiáš első, beismerő vallomása alapján látta bizonyítottnak. A védelem szerint az első rendőrségi kihallgatáson még nem volt jogi képviselője Dobiášnak, azt kényszer alatt tette.

Dobiášt bűnösnek találták még tiltott tudatmódosító szerek birtoklásában is, illetve súlyosbító körülménynek számított áldozata idős kora is.

„Az ügyészségnek megvan a gyilkosa, a sajtónak pedig a szenzációja.” – nyilatkozta Dobiáš ügyvédje.

Dobiáš most azt állítja, hogy 2011. június 10-én tévedésből adott Ebrantilt az idős nőnek – szó sem volt eutanáziáról –, aki a vérnyomáscsökkentő szer hatására meghalt.

- sme.sk/para -