Félmillió eurós kártérítést kell fizetnie a nyitrai kórháznak a kómában fekvő fiú családja számára

2013. október 2. - 17:39 | Belföld

A Šimon Buch családjának megítélt félmillió eurós kártérítés jogerőre emelkedett.

Félmillió eurós kártérítést kell fizetnie a nyitrai kórháznak a kómában fekvő fiú családja számára

A Nyitrai Kerületi Bíróság szerdán döntött a nyitrai egyetemi kórház fellebbezéséről, megerősítve az elsőfokon meghozott ítéletet a félmillió eurós kártérítésről. Ez a legmagasabb összeg Szlovákiában, amit egy egészségügyi intézmény valaha fizetett az egészségügyi ellátás elhanyagolásáért. Az ítélet ezzel jogerőre emelkedett.

A kártérítés összegét egyébként csökkentették, ami a nem anyagi kárt illeti, 100 ezer euróval.

Peter Koscelanský, a család ügyvédje közölte, hogy elégedettek az ítélettel. "Ez áttörést jelent, ugyanis Szlovákiában ilyen magas kártérítést egészségügyi intézmények esetében még nem ítéltek meg" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy ez jó hír az embereknek is, akikkel hasonló dolog történik az egészségügyben.

Valéria Buchová, a fiú édesanyja annyit közölt, hogy ez elégtételt nem jelnet számukra, ugyanis a fia az egészségét nem kapta vissza. "Ez a hat év már nem az elégtételről szól, hanem arról, hogy Šimon érdekében van szükségünk a pénzre" - fogalmazott az édesanya. Kiemelte, hogy a kórház azóta sem kért bocsánatot.

Šimon Buchot 2007 szeptemberében orrsövényferdüléssel operálták meg a nyitrai kórházban. Ez rutinműtétnek számít, csakhogy az operáció közben leállt az akkor 16 éves fiú szíve. Az első szívleállásnál még újraélesztették, de nem figyeltek oda rá kellően, és amikor a szíve ismét leállt, azt már csak négy óra elteltével vették észre, amikor a fiú már helyrehozhatatlan agykárosodást szenvedett - írta annak idején az Új Szó. Később kiderült, hogy a műtétnél jelenlévő aneszteziológus hibázott, akit két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. A kórház elleni kártérítési per azonban most zárult csak le. A fiú azóta ún. éber kómában van, és nincs remény arra, hogy az állapota javulni fog.

SME/para