Vízió 2016: Solymos szerint Rafaj a 19. században ragadt

2013. október 2. - 13:52 | Belföld

Solymos László, a Híd párt parlamenti frakcióvezetője szerint a Vízió 2016 nem beszél területi autonómiáról.

Vízió 2016: Solymos szerint Rafaj a 19. században ragadt

Solymos szerint a párt identitáspolitikai tervezete kulturális és oktatásügyi önkormányzatiságról beszél, az anyag pedig a 21. század követelményeinek felel meg. Ezzel reagált Solymos Rafael Rafaj SNS-alelnök, valamint Jozef Božik, az Együtt vagyunk Szlovákia (Spolu sme Slovensko) nevű szövetség elnökének kritikájára. Solymos azt üzente nekik, hogy a 19. században ragadtak.

A Híd párt a Vízió 2016 című dokumentumában leírtak alapján szeretné megállítani a szlovákiai magyarság csökkenését. (Bővebben...)

Az SNS első alelnöke viszont úgy véli, hogy a Híd programja az autonóm szegregációhoz, a kulturális privatizációhoz, és Dél-Szlovákia "nyelvi megszállásához" vezet. Rafaj szerint az államnak fel kellene oszlatnia a pártot, mivel az a programjának bizonyos pontjaival sérti az alkotmányt. Ezek közt említette például azt, hogy a Híd a magyar nyelv regionális hivatalos nyelvvé való elismertetésére törekszik. Egyúttal a szlovákiai magyarok szimbólumainak és zászlajának megalkotása Rafajt a koszovói különváláshoz vezető útra emlékezteti. A politikus kiemelte, hogy a Híd felhagyott a szlovákok és magyarok látszólagos egyesítésének szándékával, és arra törekszik, hogy szeparálja a magyarokat, valamint megtörje Szlovákia egységét.

Hasonló véleménye van Jozef Božik, Partizánske polgármestere is. A kulturális és oktatásügyi önkormányzat szerinte az első lépés a területi autonómiához. Úgy látja, a Híd a revizionizmus és irredentizmus rejtett formáját alkalmazza. Úgy véli, a Híd azért húzta elő ezt a témát, mert az MKP-val azért versenyeznek, hogy ki a nagyobb magyar.

TASR/para