Nálunk nincs kokó, csak pia - de az minden mennyiségben

2013. október 3. - 19:25 | Belföld

Szeptember 26-án került nyilvánosságra Magyarországon az a rejtett kamerás felvétel, melyen egy férfi - aki megtévesztésig hasonlít Lázáry Viktorra, a Fidesz szombathelyi alpolgármesterére - kokaint fogyaszt. Az önkormányzati politikus tagadja, hogy ő szerepelne a felvételen, azóta egy negatív drogtesztet is felmutatott, majd feljelentést tett rágalmazás ügyében, és így tett a helyi MSZP-szervezet is, csak ők kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsítják Lázáryt. Az eset apropóján összegyűjtöttük a szlovákiai politikai életben történt hasonló botrányokat, ám nálunk egy fokkal konzervatívabbak - vagy óvatosabbak - a politikusok, kábszeres botrány nem volt, tökrészeg képviselők viszont annál inkább...

Cuper: "nem ittam"

Ján Cuper ügyvéd, a pozsonyi Comenius Egyetem docense, 2002 és 2006 között a HZDS parlamenti képviselője. 2006-ban kilépett a pártból, miután a választások előtt nem került fel a Vladimír Mečiar vezette tömörülés parlamenti jelöltlistájára.

Aki 2005 novemberében látta a Markíza televízió riportját, mely az akkor még parlamenti képviselőként tevékenykedő Cuper által okozott autóbalesetről szólt, biztosan soha nem fogja elfelejteni.

A politikus épp egy focimeccsről tartott hazafelé, amikor Modra főutcáján belehajtott egy parkoló kocsiba, megsemmisített egy útjelző táblát, végül pedig egy út menti épületnek ütközött. A rendőrségi tájékoztatás szerint több, mint 2 ezrelék alkoholt mutatott ki szervezetében a szonda, tehát erősen ittas állapotban volt. A tévénézők és a helyiek számára is teljesen nyilvánvaló volt, hogy Cuper tökrészeg, először viszont azt nyilatkozta, hogy nem ivott - ezt a nyilatkozatát pár perccel később egy kis söröcskére, majd egy kis borocskára változtatta...



Cuper végül élt mentelmi jogával, tehát az ittas vezetés miatt semmilyen módon nem lett felelősségre vonva, a helyszínelést követően jogosítványát is visszakapta. "Örülök, hogy nem ütöttem el őt, hogy így megmenekültünk, ez így rendben van" - jelentette ki az eset után a szemtanúknak.

Duray nem fújt

2006 februrjában egy rendőrségi ellenőrzés során Duray Miklós, az MKP akkori parlamenti képviselője mentelmi jogára hivatkozva megtagadta az alkoholtesztet. Az ellenőrzés után a politikus azt nyilatkozta, hogy családjával, a déli ebédhez négyen megittak egy üveg vörösbort. Nem feltételezte, hogy annyi idő múltán a kevés bort az alkoholszonda kimutatná, ennek ellenére a szondázást nem vállalta. Mint mondta: kétmillió kilométert vezetett életében, de soha semmilyen közlekedési balesetnek nem volt előidézője.

Duraynak szerencséje volt, ugyanis ha három hónappal később történik meg vele ugyanez, már muszáj alávetnie magát az alkoholtesztnek, ugyanis Szlovákiában 2006 májusában lépett életbe a törvény, miszerint a politikusok mentelmi joga nem vonatkozik a közúti ellenőrzésekre. Azóta a szlovákiai politikusok sem vezethetnek ittasan büntetlenül - már ha a rendőrök elkapják őket...

Slota és a szesz

Slotát a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt elnökeként számtalan alkalommal sikerült részegen lencsevégre kapni. 2007-ben egy pozsonyi kocsmában agresszíven ócsárolta a magyarokat, miután egy vélhetően magyar származású személy kérdőre vonta politikai megnyilvánulásai miatt.



A nemzetiek vezetője azonban később megmutatta: nem mindig agresszív ha részeg, le tudja ő inni magát úgy is, hogy békés legyen. A parlamentben, 2010 januárjában készült felvételen Slota beszélni nem nagyon tud, a WC-ből kijövet csak megáll és szótlanul pózol a kamerák előtt. Végül képviselőtársa rángatja el az újságírók elől, hogy ne csináljon még nagyobb hülyét magából.



Majdnem pontosan egy évvel később került elő Slotáról az a felvétel, melyen szemmel láthatóan ittas állapotban vezeti Audi S8-asát. A videót egy sofőr készítette, aki észrevette, hogy a pozsonyi útkereszteződésben Slota autója áll meg mellette. Szóba elegyedtek, Slota megkérdezte, hogy miért kameráz, a sofőr csak annyit mondott, hogy ő csak áll a pirosnál... Az SNS szóvivője az eset után határozottan cáfolta, hogy Slota részeg lett volna.



A nemzetiek vezetője amúgy 2010-ben úgy nyilatkozott, 16 éves kora óta vezet, és még soha nem ült ittasan a volán mögé...

Idén májusban viszont elkapták. Csacán nem állt meg a rendőrök felszólítására, akik ezután az útját blokkolva fékezték meg kocsiját. Az alkoholtesztet elutasította, ahogyan a vérvizsgálatot is. Őrizetbe vették, majd még aznap, az ügyész közbenjárásának köszönhetően szabadon engedték. Szeptember 14-én a Csacai Járásbíróság ítéletet hozott ügyében: 5 ezer eurós pénzbírságot kell fizetnie, továbbá 16 hónapra eltiltották az autóvezetéstől.

"Sörözni voltunk"

2006-ban Dunaszerdahelyen is kirobbant egy botrány, melynek főszereplői a Magyar Koalíció Pártja akkori önkormányzati képviselői voltak. A két pedagógusról - Ibolya Olivér, a Kodály Zoltán Alapiskola igazgatója, és Zirig Ferenc, a Vámbéry Ármin Gimnázium igazgatója - a YouTube videomegosztó portálon került nyilvánosságra az a felvétel, ami egy 2005-ös rendőrségi razzia során készült a légi Maxim Erotic & Swinger Club-ban.

Az eset országos visszhangot váltott ki, a szóban forgó iskolákat látogató diákok szülei is nemtetszésüknek adtak hangot az esettel kapcsolatban. Ibolya Olivér közvetlenül a botrány kirobbanása után úgy nyilatkozott, csak sörözni voltak az erotikus szalonban, mert az útbaesett Pozsonyból hazafelé.

Ibolya Olivér és Zirig Ferenc ma már nem vesznek részt a dunaszerdahelyi önkormányzat munkájában, viszont azóta is az igazgatói posztot töltik be a szóban forgó oktatási intézményekben.

(parameter)