Harmadik napja folytatják tiltakozó sátorozásukat a kormányhivatal előtt a nővérek

2013. október 4. - 13:34 | Belföld

Pénteken harmadik napja, hogy megkezdték tiltakozásukat a nővérek a pozsonyi kormányhivatal előtt.

Harmadik napja folytatják tiltakozó sátorozásukat a kormányhivatal előtt a nővérek

Az ápolónők és szülészasszisztensek tiltakozásukkal a társadalmi helyzetükre és a fizetési feltételeikre hívják fel a figyelmet. A tiltakozók mögött hideg éjszaka van, az elmúlt évtizedek egyik leghidegebbje ezen a napon a meteorológusok szerint.

A pácienseknek való segítség érdekében többen elmentek a kramárei kórházba vért adni, némelyiküknek azonban annyira lecsökkent a testhőmérséklete, hogy nem adhatott.

A nővérek pénteken is egymás közt és az arra járókkal vitatják meg a problémáikat. Egyik vitatémájuk Robert Fico által felajánlott garantált bér az állami és önkormányzati kórházakban. Monika Kavecká, a nővérek és szülészasszisztensek szakszervezetétől azonban úgy látja, hogy ez nem elfogadható, mivel diszkriminálja azokat a kollégáikat, akik magánintézményekben dolgoznak.

A nővérek tiltakozó akciójuk során már többször kijelentették, hogy kitartanak a tüntetés mellett, és azt üzenték, hogy az ősz még "forróbb" lehet.

A nővérek béreik garantálása mellett követelik a személyzeti normatívák, valamint a szociális intézetekben dolgozó kollégáik helyzetének megoldását. Csütörtökön egy hat pontot tartalmazó nyilatkozatot küldtek Robert Ficonak, amelyben mindezt összefoglalják.

TASR/para