Nyomkövető karperec az elítélteknek - Tendermutyi az igazságügyi minisztériumnál?

2013. október 4. - 11:39 | Belföld

Két cég is megtámadta az igazságügyi minisztérium tenderét, melyet elítéltek által használt elektronikus karperecek beszerzésére írtak ki. A közbeszerzési eljárást a cégek diszkriminatívnak tartják, mivel véleményük szerint annak feltételeit az egyik pályázó cég technológiájára szabta az igazságügyi minisztérium.

Nyomkövető karperec az elítélteknek - Tendermutyi az igazságügyi minisztériumnál?
A tárca a büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó áldatlan állapotokat kívánja felszámolni az elektronikus karperecek beszerzésével. "A bírók a karpereceknek köszönhetően egyes elítélteknél gyakrabban alkalmazhatnák a házi őrizetet, amire nálunk már van lehetőség, de sajnos nem használjuk, mivel nagyon nehéz ellenőrizni" - magyarázza Lucia Kurilovská büntetőjogi szakértő, aki maga is részt vesz a projekt kidolgozásában. A minisztérium a napokban finisel a cégek felkeresésével, melyek nemcsak a karpereceket szolgáltatnák, hanem az elítéltek mozgásának monitorozására kidolgozott rendszert is.
A SME szerint a 22,5 millió eurós (ÁFA nélkül) tender körül már kiértékelése előtt is komoly kérdések vetődtek fel.
A Közbeszerzési Hivatal több panaszt is kapott olyan cégektől, melyek már több európai országban is részt vettek hasonló rendszerek létrehozásában. Azt állítják, hogy a tender feltételeit egy, konkrét cégre szabták. A minisztérium például azt kéri a beszállítótól, hogy a rendszer képes legyen mállapítani, hogy az elítélt ivott-e alkoholt. A feltételek között szerepel, hogy a szerkezetnek alkoholszint mérésére alkalmas szerkezetet is tartalmaznia kell, valamint egy kamerát is, hogy bizonyítani lehessen, hogy az elítélt fújta meg a szondát.

A büntetőjogi szakertő szerint az alkoholszint mérése fontos része a projektnek. Olyan esetekben használatos, amikor a vádlottakat nem börtönbüntetésre ítélik, hanem megtiltják nekik az alkoholfogyasztást. "Ezzel a funkcióval bővül azon elkövetők köre, akiknél ezt a büntetést alkalmazhatjuk, így pedig maga a befektetés is gyorsabban megtérül" - érvel Kurilovská.

A jelentkezők panaszai után az igazságügyi tárca közölte: azon projektek is elnyerhetik a tendert, akiknek technológiája más módszert alkalmaz az alkoholszint mérésre. A panasztevő cégek azonban azt állítják, a minisztérium ennek ellenére sem javította ki az értékelésnél figyelembe vett kritériumokat. Ezen kívül egyébként több panaszuk is van, melyeket szintén továbbítottak a Közbeszerzési Hivatalnak.

A 3M lenne a minisztérium favoritja?

A SME információi szerint az egyik panasztevő cég a G4S, ami már Nagy-Britanniában és Hollandiában is kidolgozott rabok elektronikus monitorozására szolgáló rendszert. A brit Serco cég szlovákiai képviselője is panaszt tett, az ő karpereceiket négyezer lengyel elítélt viseli. Véleményük szerint a tenderben található leírás, mely azt határozza meg, hogyan kommunikál a karperec alkoholszondája és a monitorozó állomás, megegyezik azzal a technológiával, amelyet a 3M elnevezésű cég használ. Ez ráadásul nem minden, ugyanez érvényes a karperec GPS-berendezésének követelményeire és hangfelismerő-rendszerére is. A 3M szintén részt vesz a közbeszerzési eljárásban, a cég weboldalán található leírás szerint a 3M a világ legnagyobb karperecgyártója. A SME kérdéseire a társaság nem válaszolt.

A tendert érintő panaszokat augusztus közepén kapta meg a Közbeszerzési Hivatal, de az illetékesek még mindig nem döntöttek az ügyben. A hivatal szóvivője, Ján Mažgút közölte: "az ilyenkor megszokott módon járnak el". A szóvivő többet nem akart mondani, és mivel a közbeszerzési eljárás még folyamatban van, az igazságügyi minisztérium sem kívánta kommentálni azt.

(parameter)