ŠtB-ügynök volt az oktatásügyi főfelügyelő!

2013. október 10. - 09:59 | Belföld

Jozef Javorek állítása szerint nem tudta, hogy ügynökként tartják nyilván, és ezt etikátlannak véli. Kijelentette ugyanakkor, hogy lemond.

ŠtB-ügynök volt az oktatásügyi főfelügyelő!

Tavaly júliustól Jozef Javorek vezeti a pedagógiai felügyeletet az oktatásügyi intézmények felett, most viszont kiderült, hogy a kommunista titkosrendőrség ügynöke volt - írja a SME. Dušan Čaplovič (Smer) nevezte ki őt.

A Nemzeti Emlékezet Intézetének nyilvánosságra hozott archívuma igazolja, hogy Javoreket ügynökként tartották számon.

Az oktatásügyi főfelügyelő állítja, hogy a SME-től értesült erről, és közölte, hogy 1989-ben átvilágításon esett át. Akkoriban az iskolák igazgatóit és képviselőit átvilágították, viszont még nem voltak nyilvánosak az ŠtB-s akták, így több korábbi ügynök is átment.

Az ŠtB 1982-ben regisztrálta Javoreket, amikor a púchovi Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakiskola igazgatója és egyúttal nevelője volt. Elmondta, hogy ha a diákok valamit elkövettek, akkor civil rendőrök érkeztek azt kivizsgálni. Állítása szerint nem tudta, hogy ŠtB-ekről van szó. Amikor a diákokat kihallgatták, akkor vagy a szülőnek, vagy az iskola alkalmazottjának jelen kellett lennie, és közlése szerint rendszerint ő volt jelen.

A kérdésre, hogy aláírt-e valamilyen kötelezvényt az együttműködésről, azt válaszolta, hogy erről nincs tudomása.

Javorek kijelentette, hogy a volt ügynököknek nem szabadna köztisztviselői funkciót ellátniuk, és a saját múltját kudarcnak nevezte. Leszögezte, hogy az idei év végéig lemond tisztségéről, előtte azonban még erről levélben tájékoztatja Čaplovičot.

Javorek 1987-ben lépett be a pártba, ugyanakkor mint hangsúlyozta, a forradalmat üdvözölte.

Azt nem lehet tudni, hogy Javorek milyen munkát végzett az ŠtB-nek, ugyanis ezt nem tartalmazza sem a Nemzeti Emlékezet Intézete archívuma, sem a prágai iratok. 1989-ben ugyanakkor sok iratot megsemmisítettek.

Dušan Čaplovič szóvivője közölte, hogy nem volt számára ismert Javorek múltja, ennek tudatában azonban a törvények szerint fog eljárni. Azt nem részletezte, hogy ez mit jelent.

Az oktatásügyi minisztériumban az egyetlen, korábban nyilvántartott ügynök Štefan Chudoba államtitkár. Chudoba szintén azt állította, hogy nem tudott erről. Čaplovič pedig úgy nyilatkozott, hogy ez számára nem jelent akadályt.

SME/para