Idén is spekulál a kormányhivatal a legnagyobb szlovákiai magyar kiadók támogatásaival

2013. október 11. - 15:18 | Belföld

A három legnagyobb szlovákiai, magyar nyelvű kiadványok és sajtótermékek kiadásával foglalkozó társaság ez idáig nem kapta meg az idei kisebbségi kulturális támogatások program keretén belül megítélt összegeket. A kormányhivatal ezt az állami támogatásról szóló törvénnyel magyarázza.

Idén is spekulál a kormányhivatal a legnagyobb szlovákiai magyar kiadók támogatásaival

A Petit Press, a Lilium Aurum és a Madách Posonium kapta összességében a legnagyobb értékű dotációt. "A mai napig nem kaptunk semmilyen pénzbeli támogatást a magyar nyelvű termékek kiadására" - közölte a TASR hírügynökséggel Slezák Edit, a Petit Press elnökségi tagja.

"Minden szükséges dokumentációt benyújtottunk, ennek ellenére nem fizettek" - fogalmazott Hodossy Gyula, a Lilium Aurum igazgatója. Elmondása szerint az idei évben magánkölcsönökből adták ki a könyveket és az újságokat. "Ezek azonban csak a költségeink egy részét fedezték. Tartozunk a nyomdáknak, a szerzőknek, alkalmazottaknak és a beszállítóinknak.

A kormányhivatal reakciójában kifejtette, hogy a három társaság esetében meg kellett vizsgálniuk a támogatásukat az állami segélyekről szóló törvény viszonylatában is. Hozzátették, hogy egy további tényező, amit meg kellett vizsgálniuk, hogy a megítélt támogatások nem haladják meg az ún. de minimis összeget, amely az ide vonatkozó jogszabályok szerint nem lépheti túl az elmúlt három évben a 200 ezer eurót.

A kiadók ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy a megítélt támogatások teljes összegét 2012-ben sem fizették ki nekik. Slezák közölte, hogy a 95 ezerből 12 ezret kaptak meg ténylegesen. Hodossy pedig úgy nyilatkozott, hogy 28 ezer érkezett meg a számlájukra, 58 500 pedig hiányzik. A Madách Posonium közlése szerint összesen 7 ezret kaptak a megítélt 107 800 euróból.

A kormányhivatal ezt is a de minimis határértékkel magyarázta. "Ha jóváhagynák és kifizetnék az ajánlott összegeket, akkor meghaladnák a 200 ezres értéket, és a kormányhivatal törvényt sértene" - jelentette ki a hivatal állásfoglalásában, hogy miért támogatták csak a kiadók egyes projektjeit.

A kiadók azonban az Európai Bizottság május 30-án született állásfoglalására hivatkoznak, amely szerint az EB-nek nincs kifogása a dotációk fennmaradó összegének kifizetésével szemben.

A kormányhivatal erre úgy reagált, hogy keresik a lehetőségét annak, hogyan tudják törvényesen kifizetni a 2012-es projektekért 2013-ban a dotációt.

TASR/para