OKTATÁSÜGY: Nesze semmi, fogd meg jól – a gazdaság lehetőségei szerint

2013. október 14. - 13:59 | Belföld

A kormánypárt szerint ennyire telik, az ellenzék szerint ennyi sem lesz a pedagógus-bérek emeléséből.

Az oktatásügyi dolgozók szakszervezete október 9-10-én saját számítása szerint a besorolási osztálytól függően 27-50 eurós béremelésben egyezett meg a pénzügy- és az oktatási miniszterrel. A nem pedagógus alkalmazottak 16 euróval vihetnek majd többet haza. Ez 5%-os béremelésnek felel meg a felek szerint.

Ennek alapján nyilatkozta azt a korábbi oktatásügyi miniszter, Martin Fronc (KDH), hogy utódja, Dušan Čaplovič (SMER) ígéretei eltúlzottak. Szerinte a jelenlegi béremelést figyelembe véve nem lehet elérni a 2016-ra kitűzött, a nemzetgazdasági bér 1,2%-át elérő bérszínvonalat. Ehhez ugyanis szerinte évi 10% körüli béremelésre lenne szükség.

Mojmír Mamojka parlamenti képviselő (SMER) szerint, aki egyben az oktatási bizottság elnöke is a parlamentben, az 5%-kos emelés az ország gazdasági lehetőségeit vette figyelembe.

„Sem én, sem az oktatásügyi miniszter nem elleneztük, hogy a tanárok ne érdemelnének meg többet, csak ez lehetetlen a gazdasági eredmények alapján.” – nyilatkozta Mamojka. Ilyen alapon szerinte az 5%-ék reális és jó.

Jana Žitňanská független képviselő szerint a tavalyi 5%-kos emelést sem igazán érezték meg a pedagógusok, az alig-alig haladta meg az infláció mértékét. Ettől függetlenül minden, az oktatásügyben végrehajtott béremelés üdvözlendő. A képviselő azonban arra is figyelmeztet, hogy a tanári munka minősége is megjelenjen a bérezésben.

„Ebben van szerintem a miniszter úr legnagyobb szerepe és felelőssége az oktatásügy finanszírozásáról szóló új törvény megalkotásakor – beállítani úgy a követelményeket, hogy azok igazságosak legyenek.” – mondta Jana Žitňanská.

A tervezett 2014-es béremelésre 80 millió eurót szán a kormány a pénteken nyilvánosságra hozott költségvetés-tervezet szerint.

- sita/para -