67 évesen nyugdíjaznák a közjegyzőket

2013. október 15. - 13:48 | Belföld

A törvény által meghatározott korban, azaz 67 évesen kéne a közjegyzőket nyugdíjaznia az igazságügyi miniszternek - derül ki Viera Kučerová (Smer-SD) parlamenti képviselő módosító javaslatából, melyet a közjegyzőkről szóló törvény kapcsán nyújtott be.

67 évesen nyugdíjaznák a közjegyzőket

A parlament alkotmányjogi bizottsága a javaslatot jóváhagyta, és jóváhagyásra javasolja a parlamentnek is.

A közjegyzőkről szóló törvény módosítását korábban Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) képviselőasszony terjesztette a parlament elé. Ő eredetileg azt javasolta, hogy az igazságügyi miniszter - a közjegyzői kamara javaslatára - 65 éves korban nyugdíjazza a közjegyzőket. "A mostani módosító javaslat letisztultabb, és konkrét határidőt fogalmaz meg" - magyarázta Zmajkovičová a SITA hírügynökségnek. Szerinte az új javaslat növeli a közjegyzők jogbiztonságát is.

Amennyiben a javaslatot a parlament is elfogadja, akkor a 67 éves kort betöltő közjegyzőket az adott évben, december 31-i hatállyal visszahívja az igazságügyi miniszter. Végül Zmajkovičová azt is javasolja, hogy az igazságügyi miniszter a jövő nyáron hívja vissza az összes olyan közjegyzőt, aki 2014. július 1-ig betöltötte 67. életévét. Ezzel az intézkedéssel országszerte 20 közjegyzői hely szabadulna fel.

A Smer-SD azt tervezi, hogy a jövőben hasonló törvénymódosítást visz végbe a végrehajtókkal nyugdíjazásával kapcsolatban is.

(parameter)