Több pénzt kaphatnak az államtól a sportgimnáziumok

2013. október 20. - 13:10 | Belföld

Az oktatásügy a jövő évtől megnövelné a sportgimnáziumok támogatását, diákonként mintegy 80 euróval.

Több pénzt kaphatnak az államtól a sportgimnáziumok

A diákonkénti hozzájárulás az oktatásügyi tárca tervei szerint januártól 87,50 euróval nőhetne a sportgimnáziumokban. A kormányhatározat tervezetét tárcaközi egyeztetésre nyújtották be. Jelenleg Szlovákiában összesen 2153-an tanulnak sportgimnáziumokban.

Az állami költségvetés számára ez összesen 220 ezer eurós terhet jelent. A tervezet rámutat ezen iskolák működésének igényességére, és az ezzel kapcsolatos szorzót növelnék 2-ről 2,5-re.

"A sportgimnáziumok régóta figyelmeztetnek az alacsony normatívára, amelyből nem tudják fedezni a sportpályáik fenntartási vagy bérleti költségeit" - áll a beterjesztett anyagban.

Az oktatásügy közlése szerint a jelenlegi normatíva csak mintegy két-háromhónapos felkészülést képes fedezni, miközben gyakorlatilag esetükben tizenegy hónapból áll a felkészülés egy tanévben.

A sportfelkészülés finanszírozását az alapiskolákban is tervezi változtatni a határozattervezet. Ebben az esetben is hasonló módon javasolják a költségek térítését, mint a sportgimnáziumokban, mégpedig a sportfelkészítőkön résztvevő diákok létszáma alapján.

TASR/para