Olcsóbban kaphatná a földgázt a Szlovák Gázművek a Gazpromtól

2013. október 21. - 12:53 | Belföld

A jelenleginél olcsóbb gázt ajánlott az orosz Gazprom a Szlovák Gázipari Vállalatnak (SPP) - közölte a Hospodárské Noviny.

Olcsóbban kaphatná a földgázt a Szlovák Gázművek a Gazpromtól

A HN információi szerint a Gazprom az érvényben lévő szerződés módosítását javasolta az SPP-nek. Az információt a Gazprom nem kívánta kommentálni, az SPP ugyanakkor elismerte, hogy tárgyalnak a beszállítási szerződés feltételeinek módosításáról, ám az egyeztetés még nem zárult le.

A HN szerint a szerződés feltételeinek módosítása nyomán várhatóan csökkenni fog az SPP vesztesége, amely tavaly mintegy 80 millió euró volt. A gázművek vesztesége abból származik, hogy az állami árszabályozás miatt az SPP jelenleg a vételárnál olcsóban értékesíti a gázt a háztartásoknak. A veszteséget a vállalat más tevékenységéből származó nyereségéből finanszírozza.

Amennyiben a szerződési feltételek módosulásából keletkező többletet az SPP a hiány pótlására használja, kérdéses, hogy a vállalat csökkenteni fogja-e a gáz fogyasztói árát - olvasható a cikkben.

A kormány arra hivatkozva, hogy ellenőrzés alatt kívánja tartani a lakossági gázárakat, szeptemberben megvásárolta az SPP cégcsoport azonos nevű központi vállalatának 49 százalékos részvénycsomagját a cseh Energetikai és Ipari Holdingtól (EPH) a vállalat 59 millió eurós tartozásának átvállalásával. Mivel a többségi részvénycsomag korábban is a szlovák állam tulajdonában volt, így a vállalat teljes egészében állami ellenőrzés alá került.

- mti/para -

Címkék: SPP, gazprom, gázár