Maffiózót alkalmaz a rendőrség?

2013. október 22. - 14:58 | Belföld

Az ellenzék a parlament védelmi bizottságának rendkívüli összehívását tervezi, amiért a rendőrség felvette állományába a hatszoros visszaeső bűnözőt, maffiózót, Jozef Dragot.

Maffiózót alkalmaz a rendőrség?

A Radičová-kormány volt védelmi minisztere, Ľubomír Galko (SaS) kedden kijelentette: Robert Kaliňák belügyminiszternek el kéne takarodnia tárcája éléről. Az ellenzéki SaS képviselője ellenzéki kollégáival együtt kezdeményezi, hogy a védelmi bizottság rendkívüli ülésére beidézzék Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt, Ivan Ševčíket, a belügyminisztérium vizsgálati osztályának vezetőjét, és Ľubomír Minichet, aki a belügyminiszter tanácsadója.

A parlament védelmi bizottságának elnöke - Jaroslav Baška - hét napon belül köteles összehívni a bizottságot, ha ezt tagjainak legalább harmada kérvényezi.

Ľubomír Galko a Jozef Dragot érintő medializált információkra hivatkozik, melyek véleménye szerint sokkoló hatásúak. Galko azt várta, hogy Robert Kaliňák nyilatkozik majd az üggyel kapcsolatban, de ő csak a homokba dugta a fejét. "Teljesen elfogadhatatlan a bűnszervezetek és a rendőrség összefonódása. Sokkolt, hogy a rendőrség és a belügy tisztviselői nem tettek büntetőfeljelentést az ügyben" - mondta az SaS alelnöke.

Amennyiben Kaliňák nem hajlandó magyarázatot adni a védelmi bizottság előtt, az ellenzék kezdeményezni fogja, hogy a miniszter a parlamentben legyen felelősségre vonva.

"Értelmetlen kitaláció az egész"

Galko sajtótájékoztatója után a belügyminiszter is kommentálta az ügyet. Robert Kaliňák kijelentette: a sajtóban megjelent információk értelmetlen kitalációk, Jozef Drag soha nem volt a szlovák rendőrség tagja. Drag ezt igazoló állításaival kapcsolatban több büntetőfeljelentés is született - tette hozzá a miniszter. "Az egészből csak annyi igaz, hogy szervezett bűnözés miatt folyik ellene eljárás" - mondta.

Mi történt korábban?

Jozef Drag a következőket állította: 2005-ben lett rendőrségi informátor, majd 2008-ban Robert Kaliňák belügyminiszter aláírt egy parancsot, mely szerint Jozef Kovačoviť álnéven hivatalosan is rendőr lett [ez a "rendőrré válás" nem érinti a mostani esetet - a szerk. megj.]. Ezután elmondása szerint egy titkos rendőrségi alakulatban munkálkodott. Bírósági eljárás folyt ellene bizonyos telkekkel történő manipuláció miatt, azonban ezt a vádat ejtették, mivel együttműködött a rendőrséggel. Ettől függetlenül a lakásmaffiát érintő ügyben ő az elsőrendű vádlott - 2009 februárjától 2012 júniusáig volt vizsgálati fogságban, azonban az ügyben eljáró bíró tétlensége miatt szabadlábra került.

(sita/parameter)