Végleges: Az orvosnak legalább két órán át fogadnia kell két elsőbbségi rendelési szakasz között

2013. október 29. - 11:59 | Belföld

Szabályozni fogják az elsőbbségi rendelést az orvosoknál, elfogadta a parlament a Híd képviselőinek javaslatát.

Végleges: Az orvosnak legalább két órán át fogadnia kell két elsőbbségi rendelési szakasz között

Bastrnák Tibor, Bugár Béla és Nagy József indítványa szerint az orvosoknak elsőbbségi vizsgálatokra fenntartott időszak alatt kötelező lesz két órát meghatározniuk, amikor hagyományos rendelést tartanak. Az elsőbbségi rendelési időt a megyei főorvos hagyja majd jóvá és ennek betartását is neki kell majd ellenőriznie.

Bastrnák kifejtette, hogy a javaslaton az egészségügyi minisztériummal együttműködve dolgoztak. Úgy látja, azért volt szükség a törvénymódosításra, mert egyre több páciens panaszkodik, hogy órákat kell várakozni az orvosi rendelő előtt, mert az orvos azokat a betegeket látja el először, akik fizettek az időpontért.

A képviselők saját elmondásuk szerint nem az előjegyzett időpontú rendelés megszüntetésére törekednek, csak szabályozni szeretnék azt azon betegek érdekében, akiknek nincs lehetőségük fizetni az időpontért.

Leszögezték, hogy az elsőbbségi rendelési időszak hosszába, sem az elsőbbségi díjszabásba nem avatkoztak bele, ugyanis erről a megye hivatott dönteni.

Amennyiben az államfő is aláírja a jogszabály-módosítást, az december 1-jétől hatályba léphet. Azon orvosi rendelők, amelyek esetében a rendelési idő nem lesz összhangban a módosított törvénnyel, január 31-ig kérvényezhetik a rendelési idejük módosítását a megyénél. Legkésőbb 2014. május 1-jétől minden orvosnak át kell állnia az új rendszerre.

SITA/para