Az ENSZ megdicsérte Szlovákiát a kisebbségügyi kormánybiztos hivataláért, még mielőtt az bizonytalanná vált

2013. október 30. - 11:23 | Belföld

Egy februári ENSZ-dicséret is bekerült a kormány jelentésébe, csakhogy a hivatalnak a nyár elejétől nincs vezetője.

Az ENSZ megdicsérte Szlovákiát a kisebbségügyi kormánybiztos hivataláért, még mielőtt az bizonytalanná vált

Az ENSZ szakértői februárban megdicsérték Szlovákiát a kisebbségügyi kormánybiztos hivatalának létrehozásáért. Fél évvel ezután azonban nem tudni, hogy a hivatalt ki fogja vezetni.

A dicséret a faji diszkrimináció minden formáját tiltó nemzetközi egyezmény implementációjáról szóló szlovák jelentésbe került be, amelyet a kormány a szerdai ülésén jóváhagyott. Miroslav Lajčák (Smer-SD) külügyminiszter terjesztette be a jelentést.

Februárban Genfben mutatta be egy 18 tagú szakértői bizottság előtt a szlovák delegáció, miként történik a nemzetközi egyezmény hazai törvénykezésbe való beiktatása. A szakértők pozitívan értékelték a szlovák antidiszkriminációs törvényt, és pozitívan viszonyultak a kisebbségügyi kormánybiztosi hivatal létrejöttéhez is.

A dicséret óta azonban eltelt hét hónap. Időközben pedig a hivatal éléről lemondott A. Nagy László, az ellenzéki Híd párt jelöltje. Azt követően nyújtotta be lemondását, hogy arra a Híd párt felszólította, miután a Smer-többség nem támogatta a parlamentben a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény támogatását, amellyel a párt szerette volna összhangba hozni a jogszabállyal a vasúti törvényt, mégpedig azért, hogy kihelyezhetőek legyenek a vasúti megállók vagy állomások nevei a kisebbség nyelvén is.

Azóta a hivatalnak nincs vezetője, megbízott vezetőként Mária Jedličková látja el ezt a feladatot, aki azonban a kormányhivatal projektkoordinátoraként is dolgozik.

Az ENSZ szakértői bizottsága ugyanakkor Szlovákia szemére vetette, hogy a szélsőséges csoportok kihasználják a törvényben lévő lyukakat a gyülekezésre, és azt javasolták, hogy hozzanak effektív intézkedéseket a gyűlöletből fakadó bűncselekmények elkövetői ellen.

SITA/para