4,7 százalékon az MKP, a Smer-SD mindent visz

2013. november 5. - 15:00 | Belföld

Ha most tartanák a választásokat, a szavazók 45 százaléka a jelenleg kormányzó Smer-SD-re adná voksát" - derül ki a Median ügynökség legfrissebb felméréséből.

A felmérést 1074, 18 és 79 éves kor közti válaszadó bevonásával vitték végbe szeptember 16. és október 13. között. Arra a kérdésre kellett válaszolni, hogy "részt venne-e a választáson, ha holnap tartanák azt, és ha igen, kire szavazna?"

A felmérésből kiderül: a megkérdezettek 53,9 százaléka elmenne választani, a szavazatok 45,1 százalékát pedig a Smer-SD zsebelné be.

A második helyen az SDKÚ-DS végezne 9,3 százalékos eredménnyel, a dobogó harmadik helyét pedig 8,5 százalékos népszerűséggel a kereszténydemokrata KDH foglalná el. Negyedik lenne az Egyszerű Emberek - OĽaNO ellenzéki tömörülés, (7,3 százalék), ötödik a liberális SaS (7 százalék), és bekerülne a parlamentbe a Bugár Béla vezette Híd is, 6,8 százalékos eredménnyel.

Meglepetésnek számít, hogy a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt átlépné a nacionalista SNS (5,4 százalék) is, a parlamentbe viszont nem jutna be a Magyar Közösség Pártja (4,7 százalék).

Az ügynökség felmérése szerint a válaszadók 32,7 százaléka biztosan nem menne el szavazni, 4,7 százalékuk pedig bizonytalan azzal kacspolatban, hogy részt venne-e a választáson.

(tasr/parameter)