Nyomornegyed Kassán - A Luník IX-en szörnyűlködik a legolvasottabb brit bulvárlap

2013. november 5. - 19:37 | Belföld
Nyomornegyed Kassán - A Luník IX-en szörnyűlködik a legolvasottabb brit bulvárlap

A cikk szerzője, Lizzie Edmonds elsősorban leszögezi: Kassa Európa Kulturális Fővárosaként 50 millió fontnyi EU-s támogatást kapott a város infrastruktúrájának fejlesztésére. Ezt követően egy fotóriportot mutat be, a képeken a Luník IX lakótelepen zajló mindennapi élet tekinthető meg.

A lakótelepet ismerő környékbeliek, és a belföldi történéseket számon tartó szlovákiai lakosok ismerik a lakótelepen uralkodó körülményeket - hisz tele van velük a sajtó -, viszont Lizzie Edmonds laikusként kommentálja a fotókat.

A szívszorító képek a mintegy 8 ezer roma - közöttük sok gyerek - lakost számláló városrészt mutatják be

A nyomort ábrázoló képeken koszos gyerekek játszanak a szemétben, és láthatók mocskos lakásaik is, melyekben élnek

Sokan fűtés, víz, vagy áram nélkül élnek ebben a városrészben - ahol közel 100 százalékos a munkanélküliek aránya

- ezekkel a gondolatokkal indít a cikk.

A szerző a folytatásban továbbra is az Európa Kulturális Fővárosa címért járó infrastrukturális támogatás összegét kéri számon a városon, ahol "nyomorúságos körülmények között roma gyerekek ezrei kényszerülnek arra, hogy ezt a városrészt nevezzék otthonuknak".

A szerző szerint jelenleg körülbelül 8 ezer roma él a lakótelepen - ez egyébként nagyjából hiteles adat -, továbbá a világ egyik legrosszabb nyomornegyedének tartja a kassai Luníkot.

A Daily Mail valószínűleg azért foglalkozik fokozottan a "romakérdéssel", mivel Nagy-Britanniában október végén került nyilvánosságra egy felmérés eredménye, miszerint az Egyesült Királyság az egyik legnagyobb roma populációval rendelkező nyugat-európai ország. A nagy-britanniai romák száma egy 2009-es adat szerint 49 ezer volt, 2013-ban pedig már megközelítette a 200 ezret.

Október végi cikkében a lap leszögezte: az Angliába érkező romák száma 2004-től növekszik látványosan, mióta Szlovákia és Csehország lakosai szabadon vállalhatnak munkát az EU-tagországokban.

A cikkekből kiolvasható némi pánikkeltés is, mivel 2014. január elsejétől a munkavállalási feltételek fellazítása miatt már Bulgáriából és Romániából is könnyebben lehet majd legálisan Nagy-Britanniába vándorolni.

A Daily Mail által közölt adatok szerint Romániában él Európában a legtöbb roma - mintegy 2 millió -, azonban a 2011-es népszámlálási adatok szerint a romák csak a román lakosság 3,3 százalékát teszik ki, azaz hivatalosan számuk kb. 600 ezer. A rangsorban őket követi Spanyolország 750 ezer roma lakossal, majd Franciaország, ahol körülbelül 400 ezer roma élhet.

(parameter)