Tele van droggal a szennyvizünk, visszajöhetnek a csapból vagy a halakkal

2013. november 7. - 10:52 | Belföld

A tudósok első alkalommal mérték meg, mennyi pervitint, kokaint vagy marihuánát tartalmaz a szennyvizünk.

Pervitinnel mérgezett halak úszkálhatnak a mi vizeinkben is, mivel a kábítószert fogyasztók az emésztőrendszerükön keresztül a szennyvízbe is juttatnak a drogból - írja a SME.

Ennek mértékén első alkalommal vizsgálta meg a Szlovák Műszaki Egyetem szakértői csoportja. Azt is vizsgálják, hogyan lehetne mindezt kiszűrni még azelőtt, hogy a tisztított szennyvizet kiengednék a természetbe. Ott ugyanis beszivároghat az ivóvízbe, vagy pedig visszakaphatjuk a halakon keresztül is.

A vegyi és élelmiszeripari kar szakértői csoportja elsőként három tisztítóállomásnál vett mintát vizsgált: Vereknyén (Vrakuňa), Ligetfalun (Petržalka) és Pöstyénben (Piešťany). 30 kábítószerfajtát és 60 gyógyszertípust vizsgáltak.

"Az első, tavaszi minták vizsgálata igazolta, hogy rendkívül magas a pervitinfogyasztásunk" - közölte Igor Bodík, a csoport vezetője. Az európai szintű felmérésben 19 város vesz részt, ezek közül Pozsony az ötödik helyen végzett. Magasabb értékeket csak a finnországi Helsinkiben és Turkuban, a norvég Oslóban, illetve a csehországi České Budějovicén mértek. A külföldi városok esetében 2011-es adatokkal vetették össze a pozsonyiakat, az idei eredményeik ugyanis még nincsenek készen.

A SME táblázata

Ligetfalun pervitin, Vereknyén kokain

Pozsonyban eltérés mutatkozott a drogfajták terén, Ligetfalun például pervitinből mértek magasabb értéket, míg a vereknyei központi állomáson kokainból. A hétvégén pedig az ecstasy mérési értékei nőttek meg mindkettő esetében. "bebizonyosodott, hogy az ecstasy esetében hétvégi drogról van szó. Pöstyénben azonban nem volt ilyen eltérés. Mivel fürdővárosról van szó, így valószínűleg az ott élők és az oda látogató fürdővendégek is naptól függetlenül fogyasztják a különböző kábítószereket" - jegyezte meg Bodík.

Az emésztőrendszeren keresztül a szennyvízbe kerül marihuána-maradványok is. Ebből a legmagasabb értéket Ligetfalun mérték, amely bekerült a tíz olyan város közé, ahol a legmagasabb a marihuána-fogyasztás. Ugyanakkor továbbra is jelentősen elmarad például Amszterdam, Barcelona vagy Párizs mögött.

Ugyanakkor leszögezték azt is, hogy míg a marihuána a természetben könnyedén lebomlik, addig a szintetikus kábítószerek nem. Tomáš Mackuľak, a szakértői csoport tagja közölte, vizsgálják, hogyan lehetne a leghatékonyabban meggátolni ezek kiengedését a természetbe még a tisztítóállomáson.

Problémát jelentenek az agresszív antibiotikumok

Nagy problémát jelentenek az antibiotikumok is, amelyeket szintén nem tudnak kiszűrni. Több közülük olyannyira agresszív, hogy a természet nem bír el velük, és az ivóvizet is veszélyeztethetik.

Mackuľak állítja, legveszélyesebbek az epileptikumok és analgetikumok (fájdalomcsillapítók), mint a Diclofenac, amelyet többek között fogfájás ellen használnak. Németországban ezt kisebb mértékben már felfedezték az ivóvízben is.

Hogy Szlovákiában mennyire veszélyeztetik a kábítószerek és gyógyszerek maradványai az ivóvizet, azzal még egyetlen szakértői csoport sem foglalkozott. A műszaki egyetem csapata négy éven belül megoldási javaslattal szeretne előállni ezt illetően.

Mackuľak figyelmeztet, hogy a folyóknak öntisztító képességük is van, és bizonyos gyógyszerek hatóanyagait képesek megszüntetni például az algák, a levélzet, de a napsütés is.

Az STU együttműködik a projekt során a Dél-csehországi Egyetemmel. 214 ezer eurót nyert el a Kutatás-Fejlesztési Ügynökségtől erre a célra.

Az elkövetkezendő időszakban további szlovákiai városokban is megvizsgálják, mennyi drog található a szennyvízben. Csehországban már tíz csatornarendszert megvizsgáltak. Plzeňben a heroin, Prágában a kokain, Brünnben az ecstasy, Ústí nad Labemben és Ostravában pedig a pervitin "győzött".

SME/para