Lipšic: A bírósági maffia elintézte, hogy Harabin jól járjon

2013. november 8. - 14:57 | Belföld

A járásbíróság először 150 ezer eurós kártérítést ítélt meg Harabinnak, de ítéletét a kerületi bíróság megszüntette. Egy új eljárásban szintén 150 ezret ítélt Harabinnak a járásbíróság, majd a kerületi bíróság ezt másodszorra már jóváhagyta. Hol a probléma? Hát ott, hogy közben megváltoztatták a szenátus összetételét - ami nem tetszett az egyiknek, már rendben volt a másiknak...

Lipšic: A bírósági maffia elintézte, hogy Harabin jól járjon

Daniel Lipšic ellenzéki parlamenti képviselő ma felszólította Tomáš Borec (Smer-SD) igazságügyi minisztert, hogy azonnal járjon utána annak, milyen úton-módon lett megváltoztatva annak a bírósági szenátusnak az összetétele, mely nemrégiben arról határozott, hogy a főügyészségnek 150 ezer eurós kártérítést kell fizetnie Štefan Harabinnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének.

A SME napilap korábban arról tudósított, hogy a Pozsonyi Kerületi Bíróság eleinte ellenezte a kártérítést, azt csak a bírósági szenátus összetételének megváltoztatása után ítélték meg Harabinnak. "A miniszter végre cselekedhetne valamit ebben a kirívó esetben. Ez a bírósági szenátus ugyanolyan, mint az, amelyik Michal Kováč korábbi államfőt marasztalta el, amikor Ivan Lexa megvádolta őt. Az én véleményem szerint ez nem véletlen. A bírósági maffia elintézte, hogy az a szenátus döntsön, ami Harabin érdekében jár el" - mondta az üggyel kapcsolatban Lipšic.

A volt igazságügyi- és belügyminiszter, jelenleg ellenzéki politikus meggyőződése, hogy az egész bírósági ügy tárgyát képező telefonbeszélgetés Štefan Harabin és a jelenleg szlovákiai börtönben ülő Baki Sadiki között valós, megtörtént. "Azonosítója van, ami nyilvánosan ismert. Csak két ember állítja erről az egészről, hogy kitaláció, Harabin úr és Baki S." - tette hozzá Lipšic.

A bírósági szenátus összetételében történt változásokról Ľudmila Babjaková volt bírónő beszélt a SME napilapnak. "Amikor először a Pozsonyi Járásbíróság megítélte a kártérítést, a kerületi bíróság eltörölte az ítéletet és egy új eljárás lefolytatását indítványozta - főként a kártérítés magas összege miatt. Egy éve a járásbíróság ugyanúgy döntött mint előzőleg, a kerületi bíróság pedig ezennel jóváhagyta a döntést - amit korábban egyszer már elutasított" - írja a SME, hozzátéve, hogy Babjaková elmondása szerint a kerületi bíróságon most nem az a szenátus foglalkozott az üggyel, ami előzőleg, pedig ez a szokás.

Bírósági források szerint azért került az ügy egy másik szenátushoz, mivel az eredeti szenátusnak sok más elfoglaltsága volt.

(tasr/parameter)