Robert Fico: Ľudovít Kaník egy szociális szörnyeteg

2013. november 10. - 15:18 | Belföld

Ľudovít Kaník neve alatt egy „szociális szörnyeteget” képzeljenek el, s a jobboldal hibázott, amikor őt jelölte Besztercebánya megyefőnöki posztjára. Ennek köszönhetően bejutott a második fordulóba egy radikális politikus, Marián Kotleba – jelentette ki az RTVS Tizenkettő előtt öt perccel című műsorában Robert Fico.

Robert Fico: Ľudovít Kaník egy szociális szörnyeteg

„Vladimír Maňka (Smer) simán megnyeri a második fordulót” – tette hozzá mondanivalójához a kormányfő. „Ne csináljunk olyasminek reklámot Szlovákiában, amit nem akarunk” – kommentálta Fico Kotleba sikerét a megyei választásokon.

Bugár Béla nem tartotta helyénvalónak Fico „szociális szörnyeteg” kifejezését, teljes mértékben elutasította a kormányfő Kaníkkal kapcsolatos véleményét. Szerinte Besztercebánya megyében nem volt erősebb jobboldali személy, akit jelölhettek volna. Nagyszombat megyében azonban bejutott a második körbe Berényi József, az MKP elnöke. „Jobb lett volna, ha Nagy József (Híd) kerül be a második fordulóba” – vallotta be őszintén a Híd elnöke. Ennek ellenére kész arra, hogy megkérje választóit, szavazzanak Berényire.

Ján Figeľ, a KDH elnöke azt nyilatkozta, hogy pártja nem támogatta Ľudovít Kaníkot, de ha az SDKÚ-DS más jelöltet indított volna, létrejöhetett volna megegyezés a két párt között. „A KDH Vladimír Maňka melllett tette le a voksát és a második fordulóban is őt támogatjuk. Elutasítom azt a véleményt, hogy Ľudovít Kaník egy szociális szörnyeteg, de az igaz, hogy nem sikerült megszereznie a KDH támogatását” – mondta Figeľ, aki Ján Hudacký Eperjes megyei jelölttel kapcsolatban megjegyezte, hogy mindig nehéz versenybe szállni az aktuális megyefőnökkel. „Ján Hudacký méltó ellenfél volt. Azok, akik megyefőnökök, előnnyel rendelkeznek. Nem tartom ezt olyan vereségnek, ami mindennek a végét jelenti” – jelentette ki a kereszténydemokrata pártelnök.

Nyitra megyében a KDH a Smerrel indult koalícióban, azonban egyetlen megyefőnök mellett sem álltak ki, de a képviselői posztokkal kapcsolatos egyezségeket betartották. A megyében a második fordulóba Milan Belica (Smer-SD, SNS, ASV) és Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Híd, Nova, MKP, OKS) jutott be. „Belica megválasztásának nagy az esélye” – jelentette ki Fico, aki nagyon elégedett Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) pozsonyi megyefőnök-jelölt kampányával is, mivel Flašíková Beňová bejutott a második fordulóba. „Elégedett vagyok a jelöltünk kampányával és programjával. Nem nem szívesen kicsinyíteném le a Smer-SD sikerét azzal, hogy a jelöltünk csak a második lett” – mondta a kormányfő. Bugár erre úgy reagált, hogy a jobboldal jelöltje, Pavol Frešo megszerezte Pozsony megyében a szavazatok közel 50 százalékát, s nagy az esélye a győzelemre a második körben. „Ha a NOVA nem indította volna el Krajcert, Frešo nyer az első fordulóban. Ám ennek ellenére is sikernek könyvelem el azt, amit Frešo elért” – mondta a Híd elnöke.

A kormányfő egy olyan falkához hasonlította a jobboldali pártokat, akik támadják a Smert. „Figyelmeztetem magukat, hogy az a szarvas, akit ez a falka támad, nagyon jó kondícióban van” – üzente jobboldali kollégáinak a miniszterelnök.

tasr/para