Belicának és Galbavýnak is más receptje van Nyitra megye feltámasztására

2013. november 14. - 14:59 | Belföld

Nyitra megyében Milan Belica (Smer-SD) és Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, Híd, MKP, SaS, OKS, NOVA) jutott a megyeelnökválasztás november 23-án esedékes második fordulójába. A jelöltek a közszolgálati rádióban ütköztették nézeteiket csütörtökön.

Belicának és Galbavýnak is más receptje van Nyitra megye feltámasztására

Abban Belica és Galbavý is egyetértenek, hogy a megyének felelősen kell gazdálkodnia, de míg Belica amellett van, hogy a megyének bizonyos tartalékokkal is rendelkeznie kell, addig a jobboldal jelöltje szerint nincs szükség arra, hogy a megye bankszámlákon pihentesse a költségvetési többletet.

"Felelősen kell gazdálkodni, ezt aláírom, de többletet létrehozni, és a pénzt pedig a bankban pihentetni, ezzel nem értek egyet. Válság idején értelmesen kell befektetni, péládul az idegenforgalomba" - véli Galbavý.

Utak, iskolák, kórházak

"Ha tetszeni akarnék, akkor én is azt mondanám, hogy a tartalékokat fel kell szabadítani, de részemről felelős gazdálkodásról van szó" - reagált Galbavý felvetésére Belica. Azt kérdezte ellenfelétől, milyen további célkitűzései vannak, ha a tartalékokat feléli. Belica rámutatott az utak jelenlegi jó állapotára, és hangsúlyozta, hogy a tartalékok kialakításával van pénz például a kórházakra és az orvosok fizetésére.

Galbavý megkérdőjelezte az utak minőségét, ahogyan szerinte a kórházak gazdálkodása is hagy némi kívánnivalót maga után. "Tudom, hogy a megye hatáskörében lévő kórházak nem fizetnek egyes beszállítóknak" - mondta. Felhozta az Energo társaságot is, ami szerinte drágábban szolgáltatja az energiát, mint ahogy azt a megye hatáskörében lévő intézmények biztosítani tudnák. Azt állítja, a megye már 3 millió eurót pumpált ebbe a társaságba.

Belica ezt követően gazdasági demagógnak nevezte Galbavýt, bár azt megerősítette, hogy az Energo esetével foglalkozni kell, de az együttműködés megszüntetését nem tervezik. "Ezt egyszerűen meg tudjuk oldani. A megyén létrehozunk egy részleget, ahol három alkalmazott fogja lebonyolítani az energia megvásárlását, és kiszámlázza a mi szervezeteinknek" - vázolta fel elképzelését Belica.

A megyeelnök-jelöltek az iskolákról is szót ejtettek. Belica megerősítette, hogy néhány intézményt egyesíteni akarnak, de állítása szerint egy iskolát sem szüntetnek meg. Galbavý szerint nagyon fontos, hogy az általános és középiskolai hálózatot erősítsék és modernizálják.

(tasr/parameter)