Szlovákia és Csehország nem rajong az Európai Ügyészség létrehozásáért

2013. november 14. - 20:31 | Belföld

Szlovákia és Csehország illetékesei még nem döntöttek arról, csatlakoznak-e a hamarosan megalakuló hatósághoz, az Európai Ügyészséghez.

A döntés azt követően születik meg, amikor már ismert lesz az európai szuperhatóság teljes szerepköre. Szlovákia Tomáš Borec igazságügyi miniszter szerint az Európai Ügyészség létrehozása mellett van, de a hivatalnak hatékonynak kell lennie, és fontos, hogy működése összhangban legyen a szlovák jogszabályokkal. Szlovák részről ezért megjegyzéseket fognak fűzni a hatóság létrehozásához, melyek szerinte hozzájárulnak majd a működésével kapcsolatos esetleges problematikus elemek eltávolításához.

Az Európai Ügyészség feladata az lenne, hogy hatékony védelmet nyújtson az Európai Unió anyagi érdekeinek megsértése ellen.

A szlovák igazságügyi miniszter és cseh kollégája, Maria Benešová szerint a hatóság életre hívása - a jelenleg felvázolt módon - nem járul hozzá az EU-s forrásokkal történő visszaélések hatékony kivizsgálásához.

"Az Európai Ügyészség létrehozását célzó javaslathoz Csehország kritikusan áll hozzá, és nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a felvázolt rendszer szerint működő hatóság hatékonyan tudna eljárni az EU-s forrásokkal történő visszaélések vizsgálata során" - mondta csütörtökön Prágában a Tomáš Boreccel folytatott tárgyalása után Maria Benešová cseh igazságügyi miniszter. Hozzátette: a javaslat egyes elemei ráadásul komplikálhatják az adott bűncselekmény ügyében folyó nyomozást, és veszélyeztethetik a büntetőeljárást, valamint annak eredményét is. Álláspontja szerint Csehország számára jelenleg nem a hivatal létrehozása az alapkérdés, hanem az, hogy milyen körülmények között születik meg.

(tasr/parameter)