VÉGLEGES: Távozik Szlovákiából a Hypernova, egy J&T-közeli cég veheti át az üzleteit!

2013. november 14. - 10:25 | Belföld

A holland Ahold társaság, amely nálunk a Hypernova és Albert boltokat üzemelteti, távozik a szlovák piacról.

VÉGLEGES: Távozik Szlovákiából a Hypernova, egy J&T-közeli cég veheti át az üzleteit!

Néhány hónapon belül tehát valóban elhagyhatja a szlovák piacot a mintegy 20 áruházzal rendelkező Hypernova. Az Ahold társaság 2001-ben nyitotta első hipermarketét Szlovákiában, most viszont a távozásról döntött.

A társaság képviselői szerdán tárgyaltak a Hypernova és az Albert boltok eladásáról a Condorum nevű céggel. A SME információi szerint e cég megvásárolhatja a bolthálózat mindegyik egységét, és még a négy benzinkutat is.

A késő esti órákig azonban még nem volt egyértelmű, hogy az üzlet megvalósult. Diana Chovancová­-Stanková, az Ahold Retail Slovakia szóvivője nem kommentálta az eladásról szóló információt, azt viszont nem cáfolta, hogy egyeztetés folyik a két társaság között. Később annyit közölt, hogy a szerződést még nem írták alá.

Régóta fontolgatják a távozást

Az Ahold már 2007-ben is mérlegelte a távozást a szlovák piacról. Lengyelországban akkor túladott a hipermarketein, amelyeket a francia Carrefour vásárolt fel. Szlovákiából végül nem távozott, de a bolthálózatát már nem bővítette. Tavaly Komáromban és Homonnán is bezárta egy-egy Hypernova egységét.

Ez már előrejelezte, hogy túl sokáig bizonyára nem marad Szlovákiában, ám az ezzel kapcsolatos spekulációkat soha nem kommentálták. Filozófiájuk szerint elsők vagy másodikok kívánnak lenni azon a piacon, amelyen jelen vannak, nálunk viszont ez nem sikerült.

A Terno ügynökség becslései szerint tavalyi bevételei csökkentek Szlovákiában. Míg 2011-ben mintegy 200 millió eurós forgalma volt, addig tavaly már csak 166 milliót tett ki.

J&T-hez közeli cég a vásárló

A Condorum társaság, amely átvenné a boltokat, a kis- és nagykereskedelemben történő beruházásokra összpontosít. A cég egyik részvényese Michal Holík, aki korábban a J&T csoport több cégének is menedzsere volt, például a Posta Banknak.

A Condorum jelenleg már több mint 20 boltot birtokol, amelyeket a pozsonyi Terno fogyasztási szövetkezettől vett át. Irányításukban együttműködik a Diligentia nevű céggel, amely pedig a Moja Samoška boltokat üzemelteti.

Amennyiben a Condorum aláírja a szerződést az Aholddal, azt még a Monopolellenes Hivatalnak is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, jelentősen megerősödhetnek a szlovák piacon.

A J&T csoport, amelynek érdekében áll a kiskereskedelmi tevékenységét fejleszteni, közlése szerint inkább finanszírozó szerepet tölt be, és nem kerülnek közvetlen tulajdonukba a boltok. Hasonló lépést választottak tavaly, amikor a Condorumon keresztül finanszírozták a Terno megszerzését és Holíkot elnök-vezérigazgatónak nevezték ki.

A Condorum és a Diligentia memorandumot is aláírtak korábban az együttműködésről. Mindkét cégnek a cégjegyzék szerint Cipruson bejegyzett tulajdonosai vannak.

SME/para