Megyei választások: Lehet-e győzni a hajrában?

2013. november 18. - 13:02 | Belföld

A Sme napilap szerint megyei elnökválasztás második fordulójának megvannak a biztos befutói – bár 2001-ben nem egy esetben dőlt a papírforma.

Megyei választások: Lehet-e győzni a hajrában?

A Smer jelöltjei aránylag erős pozícióból indulnak neki a megyei elnök-választás második körének – akár csak Pavol Frešo Pozsony megyében.

Ám a megyei választások eddigi történetében már négy alkalommal is megtörtént, hogy az első kör első helyezettje a második fordulóban vesztett. Az akkori győztes jelölteknek az első körben alulmaradt, programjaikban hasonlóságot mutató vesztesek szavazatai segítettek.

Mostanság csak Berényi József van hasonló helyzetben Nagyszombat megyében. Ivan Uhliarik és Nagy József kapott szavazataival megelőzhetné Tibor Mikušt, ám a jobb oldal nem támogatja őt egységesen. Míg Nagy József a Híd részéről bejelentette a támogatását, addig Uhliarik nem támogatja Berényit.

A Konzervatív Demokrata Párt jelöltje, Rudolf Bauer volt az egyike a négy, eddig fordítani tudó megye-elnöknek. 2001-ben másodikként végzett a HZDS akkori favoritja, Alojz Engliš mögött 20 094 szavazattal. Engliš 27 981 szavazatot kapott az első körben – az MKP akkori jelöltje, Múdra Rozália pedig 17 067 szavazatot.

A második körre Bauer mögött széles koalíció sorakozott fel.

„Az első kör után sikerült széles koalíciót kialakítanom – ott volt az MKP, s még a Smer is, mely akkor alakult. A második körben aztán ezek a szavazatok összeadódtak.“ – emlékezik ma Bauer.

A második körben aztán Rudolf Bauer 61 873 szavazatot kapott – Alojz Engliš pedig csak 42 315 szavazatot. A déli járások szavazatainak többségét is Bauer gyűjtötte be.

- sme.sk/para -